Business & Finance Πέμπτη 15/07/2021, 14:37
BUSINESS & FINANCE

Μελέτη της KPMG: Κατάρρευση του βιομηχανικού μοντέλου έως το 2040

Μελέτη της KPMG: Κατάρρευση του βιομηχανικού μοντέλου έως το 2040

To 1972, μία ομάδα ερευνητών του Massachusetts Institute of Technology (MIT), είχε προβλέψει ότι το κυνήγι της οικονομικής ανάπτυξης στο οποίο επιδίδεται η ανθρωπότητα, αδιαφορώντας για το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος, θα οδηγήσει στην κατάρρευση του πολιτισμού έως τα μέσα του αιώνα που διανύουμε. Τώρα, μία νέα μελέτη της KPMG διαπιστώνει ότι η πρόβλεψη αυτή είναι ακριβής. Η ανθρωπότητα οδεύει προς την κατάρρευση έως το 2040. 

Η Gaya Herrington, επικεφαλής ανάλυσης βιωσιμότητας της KPMG, χρησιμοποίησε μοντέλα για να δει πώς έχει προοδεύσει ο κόσμος από το 1972 και να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει εκείνη την αμφιλεγόμενη μελέτη του MIT. Χρησιμοποιώντας δέκα βασικές μεταβλητές -όπως ο πληθυσμός, η βιομηχανική παραγωγή, η μόλυνση του περιβάλλοντος κτλ- διαπίστωσε ότι εάν η νοοτροπία των ανθρώπων δεν αλλάξει, η οικονομική ανάπτυξη θα πέσει μέσα στην επόμενη δεκαετία. 

Και μία πλήρης κατάρρευση της κοινωνίας θα έρθει έως το 2040. Αυτή θα χαρακτηρίζεται από μία απότομη πτώση στην ποιότητα ζωής, την παραγωγή τροφίμων, τη βιομηχανική παραγωγή και τελικά, του πληθυσμού της γης. 

Όπως διαπίστωσε η μελέτη της Herrington, τα τελευταία δεδομένα ευθυγραμμίζονται περισσότερο με δύο από τα σενάρια της αρχικής έρευνας του MIT. Πρόκειται για τα σενάρια «BAU2» (business-as-usual) και «CT» (comprehensive technology).

Μελέτη της KPMG: Κατάρρευση του βιομηχανικού μοντέλου έως το 2040-1

«Τα σενάρια BAU2 και CT δείχνουν μία παύση στην ανάπτυξη περίπου σε μία δεκαετία από σήμερα. Επομένως, και τα δύο σενάρια δείχνουν ότι το να συνεχίσουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα (business as usual), δηλαδή να κυνηγάμε την συνεχή ανάπτυξη, δεν είναι δυνατόν. Ακόμα και εάν αυτό συνδυαστεί με πρωτοφανή τεχνολογική ανάπτυξη και υιοθέτηση τεχνολογιών, το business as usual μοιραία οδηγεί σε πτώσεις στο βιομηχανικό κεφάλαιο, στην αγροτική παραγωγή και στα επίπεδα ευημερίας μέσα σε αυτόν τον αιώνα», αναφέρει η μελέτη.

Μελέτη της KPMG: Κατάρρευση του βιομηχανικού μοντέλου έως το 2040-2 

Τι σημαίνει, λοιπόν, η κατάρρευση του πολιτισμού; Όπως εξήγησε η Gaya Herrington στο Motherboard, η κατάρρευση αυτή «δεν σημαίνει ότι η ανθρωπότητα θα πάψει να υπάρχει». Αντ΄ αυτού, «η οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη θα σταματήσει και μετά θα μειωθεί, κάτι που με τη σειρά του θα πλήξει την παραγωγή τροφίμων και τα επίπεδα διαβίωσης». Όσο για το πότε θα γίνει αυτό, το σενάριο BAU2 δείχνει ότι η απότομη πτώση αρχίζει γύρω στο 2040. 

Βέβαια, όπως σημειώνει η Herrington, μία αλλαγή τροχιάς είναι δυνατή, εάν η κοινωνία στραφεί προς έναν άλλο στόχο, πέραν της ανάπτυξης. Όμως, η μελέτη δείχνει ότι το παράθυρο της ευκαιρίας κλείνει με ταχείς ρυθμούς. «Οι αναγκαίες αλλαγές δεν θα είναι εύκολες και η μετάβαση έχει προκλήσεις, όμως ένα βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον είναι ακόμα δυνατό», τονίζει. 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αποφάσεις που θα πάρει η ανθρωπότητα τα επόμενα δέκα χρόνια θα καθορίσουν τη μακροπρόθεσμη τύχη του ανθρώπινου πολιτισμού. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από VICE.com 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News