Business & Finance Τετάρτη 30/06/2021, 14:07
BUSINESS & FINANCE

Δώδεκα νέα καθεστώτα ενισχύσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο Ελλάδα 2.0

Δώδεκα νέα καθεστώτα ενισχύσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο Ελλάδα 2.0

Τη νομοθετική πρωτοβουλία για τον Αναπτυξιακό νόμο Ελλάδα 2.0 που θα αντικαταστήσει τον ν. 4399/16 (Α’ 117) περί ιδιωτικών επενδύσεων και θα αποτελεί, για τα επόμενα χρόνια, το βασικό θεσμικό πλαίσιο για την παροχή κρατικών ενισχύσεων στις ιδιωτικές επενδύσεις παρουσίασαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης, στόχος είναι να αποτελέσει ο νέος νόμος ένα σημαντικό και ελκυστικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. 

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, εν όψει σημαντικών αλλαγών που επίκεινται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, με την εισαγωγή του νέου Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, τη θέση σε εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τις κατευθύνσεις της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη ουσιαστικής αναμόρφωσης των ρυθμίσεων του Αναπτυξιακού Νόμου προκειμένου να αποτυπώνει τους νέους στόχους και τις νέες στρατηγικές κατευθύνσεις για την ελληνική οικονομία, όπως έχουν καθοριστεί στο Σχέδιο Ανάπτυξης της Επιτροπής Πισσαρίδη και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο Αναπτυξιακός Νόμος Ελλάδα 2.0 εισάγει δώδεκα νέα καθεστώτα ενισχύσεων, που θα επιτρέψουν στην επιχειρηματική κοινότητα να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να υλοποιήσει τις πρωτοβουλίες της με σημαντικές και σύγχρονες μορφές επενδύσεων σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Όπως τονίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, ο Αναπτυξιακός Νόμος Ελλάδα 2.0. ακολουθώντας τη χάραξη των νέων αναπτυξιακών στόχων και πολιτικών επιχειρεί να συμπεριλάβει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στον επενδυτικό τομέα προκειμένου να αποτελέσει ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο για την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων στη χώρα, αλλά και για την προσέλκυση και τη διευκόλυνση ιδιωτικών επενδύσεων σε σύγχρονους τομείς της οικονομίας.

Παράλληλα αποσκοπεί στο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την αξιοποίηση των νέων καθεστώτων ενίσχυσης από την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας και στο να συμβάλει, συνδυαστικά με τις λοιπές μορφές χρηματοδότησης ιδιωτικών επενδύσεων, στην ταχύτερη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, προσελκύοντας επενδύσεις, που θα προωθούν πέραν της γενικής επιχειρηματικότητας, τον ψηφιακό και τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, την έρευνα και καινοτομία, την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση επιχειρήσεων και τη δημιουργία περισσότερων και πιο εξειδικευμένων θέσεων εργασίας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News