BUSINESS & FINANCE

Εστίαση: Κενά και προβλήματα «βλέπουν» οι επιχειρηματίες στο νέο μοντέλο λειτουργίας

«Τα μέτρα προκαλούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι επιλύουν» δηλώνει στο «MR» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς

Εστίαση: Κενά και προβλήματα «βλέπουν» οι επιχειρηματίες στο νέο μοντέλο λειτουργίας

Ποιος θα πάει να κάνει rapid test και να πληρώσει 10 ευρώ για να πιει έναν καφέ 4 ευρώ; Πώς θα διασφαλίζεται ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού που επιδεικνύει ο πελάτης ενός καταστήματος είναι πράγματι το δικό του και όχι κάποιου συγγενικού του προσώπου; Πώς μπορεί ένας εργοδότης να υποχρεώσει έναν εργαζόμενό του να εμβολιασθεί εάν θέλει να λειτουργήσει το κατάστημά του ως αμιγή χώρο;

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα κρίσιμα ερωτήματα που θέτει ο κόσμος της εστίασης ο οποίος διατυπώνει έντονες αντιρρήσεις και προβληματισμό για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από την κυβέρνηση και αφορούν στη διάκριση των χώρων εστίασης σε αμιγείς και μεικτούς αναλόγως του εάν θα δέχονται μόνο πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες απί κορωνοϊό κατά το τελευταίο εξάμηνο πελάτες ή εάν θα δέχονται και μη εμβολιασμένους, υπό την προϋπόθεση οι τελευταίοι να έχουν υποβληθεί μες στο προηγούμενο 48ωρο σε rapid test για την ανίχνευση του κορωνοϊού.

«Τα μέτρα προκαλούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι επιλύουν», επεσήμανε χαρακτηριστικά μιλώντας στο «MR» ο κ. Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ). Ο ίδιος τόνισε ότι αυτό που αντιπροτείνει ο κλάδος είναι αυτό που είχε αρχικά προαναγγελθεί από την κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα και μάλιστα από τον υπουργό Ανάπτυξης κι Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, η επαναλειτουργία δηλαδή των εσωτερικών χώρων της εστίασης όταν θα έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 50% του πληθυσμού. Αν και οι εκπρόσωποι του κλάδου θα συνεδριάσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες για να αξιολογήσουν τα μέτρα και να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, στην παρούσα τουλάχιστον φάση δεν αναμένονται κινητοποιήσεις καθώς η πλειονότητα των καταστημάτων λόγω καλοκαιριού λειτουργεί σε εξωτερικούς χώρους.

Ποια είναι τα προβλήματα που προκαλούνται από τα νέα μέτρα; Όπως εξηγούν επιχειρηματίες του κλάδου, εάν κάποιος επιλέξει να χαρακτηρίσει το κατάστημά του αμιγή χώρο (covid free) θα μπορεί μεν να λειτουργεί με μεγαλύτερη πληρότητα, αλλά μπορεί να χάσει τακτικούς πελάτες του. Το κυριότερο ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: πώς θα διασφαλίζεται ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού ανήκει σε αυτόν που το επιδεικνύει; Αν και κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Γεωργιάδης υποστήριξαν ότι η διασταύρωση των στοιχείων θα γίνεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή με τον ΑΜΚΑ, εκφράζονται έντονες επιφυλάξεις για το εάν ένας ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης ή ένας υπάλληλος σε αυτό έχουν δικαιοδοσία να ζητούν και να ελέγχουν αστυνομική ταυτότητα. Οι επιχειρηματίες, άλλωστε, εμφανίζονται πλήρως αντίθετοι να παίζουν τον ρόλο του αστυνομικού. Στην περίπτωση που κάποιος επιλέξει να δέχεται και μη εμβολιασμένους πελάτες θα πρέπει να ελέγχει το rapid test. Το τελευταίο, ωστόσο, μπορεί να λειτουργεί αποτρεπτικά για τους ίδιους τους πελάτες καθώς θα πρέπει ακόμη και για έναν καφέ σε έναν κλειστό χώρο να πληρώσουν 10 ευρώ προηγουμένως για το rapid test. Αν και χθες δεν αναφέρθηκε ο χρόνος κατά τον οποίο πρέπει να έχει γίνει το rapid test πριν κάποιος εισέλθει σε έναν χώρο εστίασης, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πρέπει να έχει γίνει έως και 48 ώρες πριν. Κάτι που σημαίνει ότι εάν κάποιος θέλει να πάει για φαγητό ή ακόμη και για έναν καφέ έξω στην αρχή και στο τέλος της ίδιας εβδομάδας θα πρέπει να υποβληθεί σε δύο rapid test.

Ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα αναμένεται να προκληθούν από το φθινόπωρο κι έπειτα στην περίπτωση της διοργάνωσης εκδηλώσεων σε κλειστούς χώρους, όπως για παράδειγμα δεξιώσεις γάμων. Εάν ένας επιχειρηματίας έχει δηλώσει την επιχείρησή του ως covid free τότε θα μπορέσει να φιλοξενήσει μεν περισσότερο κόσμο, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος διενέξεων ανάμεσα σε αυτόν, στο ζευγάρι και στους προσκεκλημένους. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει τις περισσότερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο catering να επιλέξουν τελικά τη λειτουργία μεικτών χώρων, κάτι που σημαίνει πολύ χαμηλή πληρότητα και απώλεια εσόδων.

Ένα άλλο πρόβλημα που δημιουργείται, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, είναι ότι εάν ένας επιχειρηματίας θέλει να χαρακτηριστεί το κατάστημά του ως covid free θα πρέπει όλο το προσωπικό να είναι εμβολιασμένο. «Εάν κάποιος αρνείται, η απάντηση δεν είναι η απόλυση, όπως υποστηρίζουν κάποια κυβερνητικά στελέχη. Διότι εάν ο εργαζόμενος προσφύγει στη δικαιοσύνη και ο επιχειρηματίας καταδικαστεί τότε αποζημίωση θα πληρώσει ο επιχειρηματίας και όχι η κυβέρνηση», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

«Η δυστοπική πρόταση της κυβέρνησης για διαχωρισμό των μαγαζιών μας σε αμιγή και μεικτά αποτελεί άλλον ένα μοιραίο και καθοριστικό περιορισμό για την επόμενη μέρα της εστίασης. Δημιουργεί κοινωνικούς αυτοματισμούς, μαγαζιά πολλών ταχυτήτων και τελικά αθέμιτο ανταγωνισμό», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης και προσθέτει: «Διαπιστώνουμε άφωνοι, ενώ έχουμε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις μας για κοινωνική αλληλεγγύη, όπως αυτές περιγράφονται στον κανόνα της ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών και διατυπώνονται στο άρθρο 4, παρ. 5 του Συντάγματος, ενώ έχουμε πληγεί υπέρμετρα ως πολίτες έναντι άλλων κι έχουμε κάνει ιδιαίτερες θυσίες με την οιονεί ανάκληση άδειας λειτουργίας των καταστημάτων μας, καθ’ υπέρβασιν των νομοθετικών εξουσιοδοτήσεων, καλούμαστε να πάρουμε νέους ρόλους: αυτόν του ιατρικού επιτηρητή κι αυτόν του χωροφύλακα. Επιθυμούμε να σας κάνουμε γνωστό ότι ο ρόλος μας δεν είναι αυτός!». Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης ζητεί ενιαία αντιμετώπιση όλων των κλειστών χώρων και χρήση του 70% της χωρητικότητάς τους με άμεση επιδότηση σύγχρονων ιονιστών αέρα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News