Business & Finance Τρίτη 29/06/2021, 12:30
ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ

Υπηρεσίες ψυχαγωγίας: Πώς θα λειτουργούν οι αμιγείς και μικτοί χώροι

Πώς θα κλιμακώνεται η πληρότητα, σε ποιους χώρους βγάζουν τις μάσκες οι εμβολιασμένοι, πότε τίθενται σε ισχύ οι διευκολύνσεις

Υπηρεσίες ψυχαγωγίας: Πώς θα λειτουργούν οι αμιγείς και μικτοί χώροι

Το κυβερνητικό σχέδιο για την καθιέρωση μικτών και αμιγώς για εμβολιασμένους χώρων και επιχειρήσεων ψυχαγωγίας παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Γεραπετρίτης το σχέδιο αφορά κλειστούς χώρους όπως εστιατόρια, κινηματογράφους, θέατρα και ανοιχτούς χώρους υψηλού συγχρωτισμού όπως τα γήπεδα και τα μεγάλα κέντρα διασκέδασης, όπου πλέον θα υπάρχει διαβάθμιση. «Οι χώροι αυτοί θα μπορούν να είναι αμιγείς εμβολιασμένων, είτε μικτοί χώροι. Στους αμιγείς χώρους θα μπορούν να βρίσκονται οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο. Στους μικτούς χώρους θα επιτρέπονται οι παραπάνω δύο κατηγορίες και οι μη εμβολιασμένοι που έχουν κάνει rapid ή μοριακό τεστ και υπάρχει άρα η προβλεπόμενη προστασία» διευκρίνισε.

Κάθε επιχείρηση θα δηλώνει αν η εκμετάλλευση θα είναι αμιγής ή μικτή και εναπόκειται στον επιχειρηματία να επιλέξει αν θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή αν θα δέχεται και τον λοιπό πληθυσμό. Η δήλωση θα γίνεται σε μία κεντρική πλατφόρμα και θα υπάρχει ειδική σήμανση στις εισόδους των επιχειρήσεων. Το νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς θα τεθεί σε λειτουργία από τις 15 Ιουλίου.

Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε ειδικότερα ο κ. Γεωργιάδης, οι αμιγείς κλειστοί χώροι θα λειτουργήσουν από τις 15 Ιουλίου οπότε και θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα δηλώνονται οι προσερχόμενοι με το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους και το ΑΜΚΑ τους και θα μπορεί η πλατφόρμα αυτή να ελέγχει τη γνησιότητά τους αυτής της δήλωσης.

Η διαβάθμιση που θα υφίσταται θα είναι για μεν τους αμιγείς χώρους από 60– 85 % της συνολικής χωρητικότητας, για τους μικτούς χώρους από το 25 έως το 75% της πληρότητας. 

Υπηρεσίες ψυχαγωγίας: Πώς θα λειτουργούν οι αμιγείς και μικτοί χώροι-1

Κατά περίπτωση αμιγείς χώρους δεν θα υπάρχει η υποχρέωση να φορούν οι θεατές – πελάτες μάσκες ενώ στους μικτούς θα υπάρχει αυτή η υποχρέωση.

Για την τήρηση των μέτρων θα διενεργούνται ειδικοί ελεγχοι και προβλέπονται κυρώσεις σε περίπτωση παραβάσεων. Οι έλεγχοι θα αφορούν στους μεν αμιγείς χώρους τη διασφάλιση ότι οι πελάτες θα πρέπει να προσέρχονται με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, για δε τους μικτούς χώρους ότι υπάρχει από τους πελάτες βεβαίωση αρνητικού τεστ.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Γεραπετρίτης, τα γήπεδα θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου ενώ οι κλειστοί κινηματογράφοι και τα θέατρα θα ανοίξουν από την 1η Ιουλίου και από τις 15 Ιουλίου που θα ειναι έτοιμη η ψηφιακή εφαρμογή θα μπορούν να αυξήσουν τη χωρητικότητά τους και να καταστούν αμιγείς χώροι.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News