Business & Finance Τρίτη 29/06/2021, 16:46
BUSINESS & FINANCE

Δ. Παπαλεξόπουλος (ΣΕΒ): Να φέρουμε πιο κοντά τις επιχειρήσεις στην κοινωνία

Ξεκίνησαν οι εργασίες της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου

Φωτ. ΣΕΒ

Τις βασικές κατευθύνσεις και το πρόγραμμα δράσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών για την επόμενη χρονική περίοδο παρουσίασε ο πρόεδρος του δ.σ. του Συνδέσμου, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΕΒ, η οποία διεξάγεται διαδικτυακά.

Αφού επισήμανε ότι ζητούμενο δεν είναι να επανέλθουμε στον προ κρίσης και πανδημίας τρόπο λειτουργίας, σημείωσε ότι, με βάση και τα ευρήματα έρευνας της MRB για την αντίληψη της κοινωνίας για την επιχειρηματικότητα, διαμορφώνεται μια θετική συναντίληψη, τόσο στην κοινωνία, όσο και στις επιχειρήσεις, αναφορικά με τις κρίσιμες προτεραιότητες, τις οποίες συνόψισε ως εξής:

 1. «Να φέρουμε πιο κοντά τις επιχειρήσεις στην κοινωνία, ξεκινώντας από το τι μπορούμε εμείς, οι επιχειρήσεις, να κάνουμε καλύτερα.
 2. Να προωθήσουμε τη συλλογική μας ικανότητα σαν κοινωνία και οικονομία να καινοτομούμε σε όλους τους τομείς.
 3. Να επενδύσουμε και να συνεργαστούμε για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων όλων των εργαζόμενων και τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την επιχειρηματικότητα.
 4. Να δουλέψουμε συστηματικά για την πράσινη μετάβαση της οικονομίας μας, με τρόπο που συνδυάζει βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα.
 5. Να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις έτσι ώστε να επιταχύνουν το ψηφιακό τους μετασχηματισμό.
 6. Να δουλέψουμε για μια σύγχρονη βιομηχανική πολιτική, ως βάση για μια πιο ανθεκτική οικονομία με καλύτερες θέσεις εργασίας».

Ο κ. Παπαλεξόπουλος επισήμανε ακόμη ότι «στόχος μας είναι μια συμπεριληπτική, διατηρήσιμη και βιώσιμη ανάπτυξη και αυτή δεν θα επιτευχθεί νομοτελειακά. Αλλά θα πρέπει να την κατακτήσουμε. Και σε αυτό, εκτός από πόρους, χρειάζονται τομές, αλλαγές και ρήξεις». Σημείωσε ακόμη ότι «οι επιχειρήσεις είμαστε οργανικό κομμάτι της κοινωνίας. Μπορούμε και οφείλουμε να γίνουμε φορείς αλλαγής σε αυτή την κατεύθυνση». Και κατέληξε ότι «όλα τα παραπάνω συγκλίνουν σε μια οικονομικά ισχυρή χώρα με ανοικτούς ορίζοντες, και ευκαιρίες για όλους».

Στον στόχο της φετινής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του, στην ανοικτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, , το απόγευμα. Όπως τόνισε φιλοξενώντας φέτος τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και (διαδικτυακά από τη Νέα Υόρκη) τον CEO  της εταιρείας Pfizer, Αλβέρτο Μπουρλά, αντί για τους καθιερωμένους παράλληλους μονολόγους, διοργανώθηκε μια συζήτηση για τις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας και του σύγχρονου επιχειρηματικού κόσμου, μέσα από τρεις διαφορετικές οπτικές γωνίες: την πλευρά του Κράτους, την πλευρά της διεθνούς επιχειρηματικότητας και την πλευρά της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι «ενώ ακόμα δεν έχουμε βγει στο ξέφωτο, υπάρχει μια αυξανόμενη αισιοδοξία ότι για την Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια μπορούν να φέρουν ισχυρούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής προόδου» και επεσήμανε ότι «στον ΣΕΒ πιστεύουμε στην προοπτική αυτή και θεωρούμε κεντρική αποστολή μας να την υπηρετήσουμε». 

O κ. Παπαλεξόπουλος στάθηκε σε μια σειρά ελπιδοφόρων δεδομένων που επιτρέπουν μια πιο αισιόδοξη ανάγνωση σήμερα, όπως είναι ότι βλέπουμε γύρω μας:  

 • όλο και περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις, με καινοτόμο σκέψη, ομαδική δουλειά και δίψα για πρόοδο. 
  εδραιωμένες επιχειρήσεις που επενδύουν στο πράσινο και ψηφιακό τους μέλλον, στο ανθρώπινο δυναμικό τους και στη σωστή διακυβέρνηση. 
 • ηγετικές παγκόσμια επιχειρήσεις να δίνουν έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στο μέλλον της Ελλάδας. 
  ξενιτεμένους νέους που ξαναγυρίζουν με πλούσιες εμπειρίες.

Ενώ, καταγράφεται, επίσης, μια ευρύτερη συναντίληψη, που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία, πάνω στις ακόλουθες γενικές κατευθύνσεις:

 • ζητούμενο δεν είναι να επανέλθουμε στον προ κρίσης και πανδημίας τρόπο λειτουργίας. 
  χρειαζόμαστε μια στροφή προς τις επενδύσεις και την παραγωγή. 
 • η Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ και αντλεί δύναμη από αυτήν, 
 • η ψηφιακή επανάσταση και η κλιματική αλλαγή αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα, δημιουργώντας ευκαιρίες, αλλά και κινδύνους. 
 • υπάρχουν ανάγκες σε δεξιότητες και γνώσεις που σαν κοινωνία δεν παράγουμε στο βαθμό που χρειάζονται.
  πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αύξηση των ανισοτήτων που παρατηρείται σε όλο βέβαια τον κόσμο, αλλά και στον τόπο μας.

Κυρίως, όμως, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «η επιχειρηματικότητα έχει να προσφέρει και είναι μέρος της λύσης» και ότι «όλοι έχουμε να κερδίσουμε όταν, κοινωνία, κράτος και επιχειρήσεις λειτουργούν μαζί».

Αναφερόμενος στην αποστολή του ΣΕΒ, τόνισε την ανάγκη να συμβάλλουν οι επιχειρήσεις «για να αποκτήσουμε την επιχειρηματικότητα που συμπορεύεται με την κοινωνία και το κράτος στη βάση κοινών στόχων, που είναι δύναμη θετικής και επωφελούς αλλαγής, καταλύτης ευημερίας και προόδου για όλους». 

Στο πλαίσιο αυτό, στον ΣΕΒ έχουν επιλεγεί έξι άξονες, πάνω στους οποίους εργάζεται ο Σύνδεσμος κατά προτεραιότητα, εστιάζοντας τις δράσεις του. Σε τίτλους αυτοί είναι: καινοτομία, δεξιότητες για όλους, ψηφιακός μετασχηματισμός, πράσινη ανάπτυξη, αναβάθμιση βιομηχανίας και προσέγγιση επιχειρήσεων και κοινωνίας.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παπαλεξόπουλος, επεσήμανε: «πρόοδος σε κάθε έναν από αυτούς τους άξονες μας φέρνει πιο κοντά στο όραμα της συμπεριληπτικής, μακροχρόνια βιώσιμης ανάπτυξης. Μιας Ελλάδας, που καινοτομεί πολύ περισσότερο σε όλους τους τομείς, μιας Ελλάδας στην οποία όλοι έχουν πρόσβαση σε σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες, μιας Ελλάδας στην οποία οι επιχειρήσεις έχουν αγκαλιάσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μιας Ελλάδας που έχει επενδύσει στο πράσινο μέλλον διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ανταγωνιστικότητα και μια ομαλή ενεργειακή μετάβαση, μιας Ελλάδας με πιο ισχυρή, εξωστρεφή μεταποίηση, μιας Ελλάδας όπου κοινωνία και επιχειρήσεις πετυχαίνουν και κερδίζουν μαζί. Και τελικά, μιας οικονομικά ισχυρής Ελλάδας με ανοικτούς ορίζοντες που αναπτύσσεται και δημιουργεί ευκαιρίες για την κοινωνία του σήμερα και του αύριο».

Ευθύμιος Ο. Βιδάλης: «Οι επιχειρήσεις μας έδειξαν μεγάλη προσαρμοστικότητα»

Ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ευθύμιος Ο. Βιδάλης στην ομιλία του, στάθηκε ιδιαίτερα στον χειρισμό της κρίσης από τη χώρα μας και την πολιτεία, αλλά και από την κοινωνία, τονίζοντας «ότι σίγουρα ωφέλησε τη φήμη της Ελλάδας η διαχείριση της κρίσης όπως και επίσης επιτάχυνε τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Κάναμε, για παράδειγμα, άλμα στην ψηφιοποίηση, αλλά και οι επιχειρήσεις έδειξαν μεγάλη προσαρμοστικότητα», ενώ σημείωσε ότι «ταυτόχρονα η βιομηχανία μας έδειξε τις αντοχές της και επιβεβαίωσε την ορθότητα των στόχων, που έθεσε ο Πρόεδρός μας Δημήτρης Παπαλεξόπουλος στην περυσινή μας Γενική Συνέλευση»Ο κ. Βιδάλης αφού ευχαρίστησε τα μέλη για την υποστήριξή τους και την Υπηρεσία του ΣΕΒ για τη δουλειά που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα, αναφέρθηκε στις νέες ομάδες και επιτροπές που συγκρότησε ο ΣΕΒ με στόχο -όπως τόνισε- να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες συνθήκες και προκλήσεις  της οικονομίας μας.

Αλέξανδρος Χατζόπουλος: Ο ΣΕΒ αύξησε τον πλουραλισμό του

Απολογισμό του έργου για τη χρονιά που πέρασε έκανε ο Γενικός Διευθυντής Αλέξανδρος Χατζόπουλος. Ο κ. Χατζόπουλος τόνισε ότι ο ΣΕΒ αύξησε τα μέλη του και διατήρησε τον πλουραλισμό και τον πλούτο της εκπροσώπησης επιχειρήσεων, από τους κυριότερους κλάδους της οικονομίας, αλλά και από όλα τα μεγέθη των επιχειρήσεων, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι 33 νέα μέλη προέρχονται από τη δυναμική κοινότητα των startups. Σχετικά με τις δράσεις του ΣΕΒ ο κ. Χατζόπουλος τόνισε ότι «η έμφαση στην ανάπτυξη των ανθρώπων, των νέων, των εργαζόμενων κάθε γενιάς και ηλικίας βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα των προτεραιοτήτων του οργανισμού», σημειώνοντας, μεταξύ των άλλων, ότι η συνεργασία μας με τα Πανεπιστήμια είναι μια στρατηγική επιλογή την οποία θα συνεχίσουμε συστηματικά».

Σημειώνεται πως η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΕΒ με βασικό μήνυμα «Επενδύουμε στο εμείς, χτίζουμε μέλλον» #ElladaAllios ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες της. Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης ανέλαβε η Νέλλυ Κάτσου, Αντιπρόεδρος & Συνιδρύτρια VNK CAPITAL, η οποία και απηύθυνε χαιρετισμό στο σώμα. Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τη συμμετοχή στο διοικητικό δυμβούλιο του ΣΕΒ του Βασίλη Ψάλτη, Διευθύνοντος Συμβούλου της Alpha Bank,στη θέση του Σπύρου Φιλάρετου, ενώ όπως  ανακοίνωσε στο σώμα ο κ. Παπαλεξόπουλος, οι κ. Βασίλης Ψάλτης και Μάρκος Βερέμης είναι τα νέα μέλη του δ.σ. που συμμετέχουν στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΣΕΒ.

Στο δεύτερο μέρος της Γενικής Συνέλευσης θα μιλήσει στα Μέλη του ΣΕΒ, ο αρχηγός της αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Θα ακολουθήσει στις 19:00, η Ανοικτή Εκδήλωση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ. Την εκδήλωση θα χαιρετήσει (με βιντεοσκοπημένο μήνυμα) η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις και συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του CEO της Pfizer Albert Bourla (θα συμμετάσχει σε απευθείας σύνδεση) και του προέδρου του Δ.Σ. του ΣΕΒ.

Money Review