ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ

Τι τροφοδοτεί το growth story της Unibios

Τι αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Ορφέας Μαυρίκιος

Φωτ. Shutterstock

Την περαιτέρω διεθνοποίηση της δραστηριότητάς της επιδιώκει η Unibios, που μέσω της θυγατρικής της Watera International, υλοποιεί μονάδες αφαλάτωσης θαλασσινού νερού σε Ελλάδα κι εξωτερικό.

«H Unibios ξεκίνησε το 2008 με άλλες βάσεις (σ.σ.: προέκυψε τον Ιούνιο του 2008 από τη μετατροπή της εταιρείας Βιοσώλ σε εταιρεία συμμετοχών), πέρασε την κρίση επιτυχώς και σήμερα ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Είμαστε μία μικρή εταιρεία σε ένα τεράστιο κλάδο, διαθέτοντας σημαντικές δυνατότητες είτε αφορούν την τεχνογνωσία είτε τις δραστηριότητες παραγωγής» σημείωσε, σε πρόσφατη δημοσιογραφική συνάντηση, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ορφέας Μαυρίκιος.

Οι εισροές από τη δραστηριότητα εκτός Ελλάδας αντιστοιχούν, κατά βάση, στο 20% του συνόλου, εξαιρουμένης της περασμένης χρονιάς που υποχώρησαν, κάτω του 10%, εξαιτίας της πανδημίας. Η εταιρεία όμως, αξιολογεί νέες διεθνείς συνεργασίες στον τομέα της επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης νερού, αλλά και το ενδεχόμενο εξαγορών, με στόχο την μεγέθυνση της δραστηριότητάς της στο εξωτερικό.

Εντός Ελλάδας, πέρυσι, η Unibios παρέδωσε αριθμό μονάδων αφαλάτωσης από τις οποίες ορισμένες βρίσκονται στη Σίφνο και στο Δήμο Ιητών και ταχυδιυλιστήρια στις ΔΕΥΑ Τριφυλίας και Σερρών.

Για τη φετινή χρονιά, στρατηγικός στόχος του ομίλου Unibios είναι η επαναφορά σε τροχιά ανάπτυξης, με την εισηγμένη να επιδιώκει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται στην Ελλάδα ενόψει των έργων πράσινης ανάπτυξης που θα συγχρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.  

Προσβλέπει ακόμη και στην έναρξη δραστηριοποίησης σε ένα νέο τομέα, αυτόν της επεξεργασίας υγρών βιομηχανικών αποβλήτων. Για το σκοπό αυτό, έχει ενδυναμώσει τη δραστηριότητα «Έρευνας και Ανάπτυξης» (R&D), με τη διοίκηση της Unibios να εκτιμά πως σε ορίζοντα δύο χρόνων θα καταφέρει να έχει αναπτύξει συγκεκριμένες λύσεις.

Στρατηγικός στόχος της Unibios είναι η ενίσχυση της δυναμικότητάς της μέσω και της υλοποίησης επένδυσης ύψους 600.000 ευρώ, που έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο και περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό του κτηρίου επιφάνειας περίπου 6.000 τ.μ. στο Βόλο και την προμήθεια του απαιτούμενου μηχανολογικού εξοπλισμού. Ο νέος χώρος παραγωγής θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τον υφιστάμενο σήμερα στο Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) Άνω Λιοσίων, που καλύπτει συνολικά περίπου 3.300 τετραγωνικά μέτρα.

Η  Watera έχει υλοποιήσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό μονάδων αφαλάτωσης, σε όλη την Ελλάδα όπου διαθέτει και τέσσερα κέντρα τεχνικής εξυπηρέτησης, ενώ ανέλαβε, πρόσφατα, έργο στην Ιταλία.

H μετοχή της Unibios εμφανίζει μεγάλη εμπορευσιμότητα, με την εισηγμένη να απαριθμεί περίπου 9.500 μετόχους. Με δεδομένη την κλιματική αλλαγή και τη στροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη, θα απαιτηθούν τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές επεξεργασίας νερού, γεγονός που τροφοδοτεί τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της εταιρείας, όπως αναφέρουν αναλυτές.

Money Review