BUSINESS & FINANCE

Ακίνητα: Υποχρεωτικές οι ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις – Τι θα γίνει με την ηλεκτρονική ταυτότητα

Ποιες οι εξαιρέσεις

Ακίνητα: Υποχρεωτικές οι ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις – Τι θα γίνει με την ηλεκτρονική ταυτότητα

Με τις δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων να «ανακτούν» τα υψηλά επίπεδα του 2019 ξεπερνώντας ταχύτητα τις συνέπειες της πανδημίας (βοηθάει σε αυτό και η απειλή ενεργοποίησης των νέων αντικειμενικών αξιών από την 1/1/2022) η ΑΑΔΕ καθιστά από σήμερα υποχρεωτική τη δήλωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων προκειμένου να περιορίσει δραστικά τις επισκέψεις στις Δ.Ο.Υ. Είναι μια νέα πραγματικότητα για ιδιοκτήτες και συμβολαιογράφους καθώς ένα ακίνητο θα αλλάζει χέρια χωρίς να είναι απαραίτητη η αναμονή στην ουρά.

Η «είδηση» ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση και ότι θα καταστεί «εδώ και τώρα» η ηλεκτρονική υποβολή, προκάλεσε μια… αναταραχή στους συμβολαιογράφους που καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Ωστόσο, οι οδηγίες που έδωσε από χθες το βράδυ η ΑΑΔΕ, δείχνουν ότι οι εξαιρέσεις για τις «δύσκολες» περιπτώσεις είναι αρκετές. Ουσιαστικά, η υποχρεωτικότητα αφορά στις απλές υποθέσεις αγοραπωλησίας. Γονικές παροχές και δωρεές είναι ούτως ή άλλως εκτός ενώ και στις αγοραπωλησίες υπάρχουν εξαιρέσεις όπως προκύπτει από τις ακόλουθες οδηγίες:

  1. Δηλώσεις που αφορούν οποιαδήποτε άλλη περίπτωση επιβολής φόρου μεταβίβασης ακινήτων, όπως δηλώσεις που αφορούν συμβολαιογραφικά έγγραφα συστάσεων ή τροποποιήσεως συστάσεων οριζοντίων ή καθέτων ιδιοκτησιών, δηλώσεις φόρου χρησικτησίας, πλασματικές δηλώσεις, δηλώσεις για πώληση ακινήτου σε εκτέλεση προσυμφώνου, δηλώσεις για επανάληψη ή διόρθωση συμβολαίου, δηλώσεις για μεταγραφή δικαστικών αποφάσεων, δεν υποβάλλονται με τη χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής my property, αλλά με τη διαδικασία που ορίζεται με την Α. 1137/2020 (σ.σ είναι η διαδικασία που ισχύει και σήμερα).
  2. Δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι και την 28/6/2021 σε έντυπη μορφή και όχι μέσω της εφαρμογής my property, διεκπεραιώνονται από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ χωρίς να απαιτείται η εκ νέου ηλεκτρονική υποβολή μέσω της ως άνω εφαρμογής. Εφόσον οι συμβαλλόμενοι επιθυμούν να τις υποβάλουν μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, τότε υποχρεούνται να ανακαλέσουν τις χειρόγραφες δηλώσεις ενημερώνοντας παράλληλα και τη Δ.Ο.Υ..

Μετά το ξεκαθάρισμα του τοπίου όσον αφορά στον τρόπο υποβολής των δηλώσεων μεταβίβασης, εκκρεμεί πλέον η απόφαση για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου. Η αγορά περιμένει την απόφαση για το αν θα δοθεί η όχι παράταση σε μια διαδικασία που είναι προγραμματισμένο να ισχύσει από την 1η Ιουλίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αποφασιστεί παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News