Business & Finance Τρίτη 8/06/2021, 20:27
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Κομισιόν: Ετοιμη να ανοίξει νομική διαδικασία για τη γερμανική απόφαση κατά του QE

Κομισιόν: Ετοιμη να ανοίξει νομική διαδικασία για τη γερμανική απόφαση κατά του QE

Νομική διαδικασία κατά της Γερμανίας είναι αποφασισμένη να ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιπτροπή, διερευνώντας εάν το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο παραβίασε τους κανόνες της Ε.Ε. όταν αμφισβήτησε το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ, το οποίο είχε ήδη εγκριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ε.Ε., όπως αποκάλυψαν δύο πηγές στο Reuters. 

To Μάιο του 2020, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απεφάνθη ότι η ΕΚΤ είχε υπερβεί την εντολή της με τις αγορές ομολόγων. Ωστόσο, το κορυφαίο δικαστήριο της Ε.Ε. είχε ήδη δώσει το πράσινο φως για την εφαρμογή του προγράμματος της ΕΚΤ.  

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ε.Ε. προειδοποίησε τους Γερμανούς δικαστές για την ετυμηγορία τους, υποστηρίζοντας ότι μόνο το ίδιο είχε το δικαίωμα να αποφασίσει εάν οι θεσμοί της Ε.Ε. παραβιάζουν τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι δύο πηγές αποκάλυψαν ότι η Κομισιόν αναμένεται να στείλει αύριο Τετάρτη επιστολή στο Βερολίνο διαμηνύοντάς του ότι θα διερευνήσει εάν τελικά η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου παραβίασε τους κοινοτικούς κανονισμούς. 

Η επιστολή αυτή αποτελεί το πρώτο στάδιο της νομικής διαδικασίας που μπορεί να ανοίξει το δρόμο στην Κομισιόν να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την επιβολή κυρώσεων κατά της Γερμανίας. 

Μία μάλιστα από τις πηγές ανέφερε ότι η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου θεωρείται στις Βρυξέλλες ως ένα επικίνδυνο προηγούμενο για το κοινοτικό πλαίσιο κανονισμών, καθώς θα μπορούσε να ωθήσει και άλλες χώρες μέλη να θέσουν την αρχή των εθνικών τους δικαστηρίων πάνω από αυτή του Ανώτατου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News