Business & Finance Τρίτη 8/06/2021, 17:25
BUSINESS & FINANCE

5ο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ: Νέα πεδία συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας στην ψηφιοποίηση

5ο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ: Νέα πεδία συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας στην ψηφιοποίηση

Τη βεβαιότητά του ότι Ελλάδα και Γερμανία έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν νέα πεδία επενδυτικών συνεργειών στην ενέργεια και την ψηφιοποίηση, εξέφρασε ο Prof. Dr. Andreas Pinkwart, υπουργός Οικονομίας, Καινοτομίας, Ψηφιοποίησης και Ενέργειας του Κρατιδίου της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας, της Γερμανίας, τοποθετούμενος κεντρικά στο 5ο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ, με τίτλο «Όραμα Ανάπτυξης – Εμβληματικές Επενδύσεις», που διοργανώνει σήμερα ψηφιακά, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) και την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενώ ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, περιέγραψε τα «ψηφιακά βήματα» της χώρας κατά την τελευταία δύσκολη, λόγω της πανδημίας, διετία.

Ειδικότερα, ο Prof. Dr. Andreas Pinkwart, αφού έκανε μια εκτενή αναφορά στην αγορά ενέργειας και την ψηφιοποίηση και βιωσιμότητα της οικονομίας, υπογράμμισε ότι επιθυμία του είναι να υπάρξουν νέοι δίαυλοι διμερούς επιχειρηματικής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. «Έχει σημασία να βρούμε νέους εταίρους και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αυτή» σημείωσε, για να αναφερθεί αμέσως μετά στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εμπορικών Σχέσεων που έχει συγκροτηθεί με σκοπό, όπως τόνισε, να στηρίξει ανάλογες πρωτοβουλίες. «Αναζητούμε τα global business, θέλουμε να είμαστε προπομποί των εξελίξεων και είναι βέβαιο ότι οι δύο οικονομίες θα βοηθηθούμε, ώστε να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις» τόνισε ο Prof. Dr. Andreas Pinkwart. 

Από την πλευρά του ο κ. Πιερρακάκης, τοποθετούμενος επίσης κεντρικά στο Φόρουμ, υπογράμμισε ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός για την Ελλάδα αποτελεί μια πραγματικότητα. Ήταν μια εκκρεμότητα που κατέστη αναγκαιότητα μέσα στην κρίση, ώστε το κράτος κι η αγορά να μπορούν να λειτουργούν. Σε διάστημα μίας δεκαετίας θεμελιώσαμε το ψηφιακό οικοδόμημα μέσω του gov.gr, το οποίο εξελίξαμε με την πάροδο του χρόνου, ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη του πολίτη και του επιχειρηματία. Μέχρι σήμερα καθιερώσαμε 1.160 υπηρεσίες, ενώ καταργήσαμε και μια σειρά διαδικασιών. Υπάρχουν ακόμη, βέβαια, πολλές εκκρεμότητες που θα καλυφθούν με πρόσθετες υπηρεσίες» τόνισε ο υπουργός για να αναφερθεί αμέσως μετά στην Ψηφιακή Βίβλο, στο πλαίσιο της οποίας θα υλοποιηθούν, όπως είπε, «440 έργα έως το 2025, τα οποία αθροιζόμενα θα έχουν δημιουργήσει τη συνθήκη μιας πολύ μεγάλης αλλαγής κι ενός κράτους που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πολίτη και θα απελευθερώνει πολλές από τις δυνατότητες που έχει η χώρα». Τέλος, σε ό,τι αφορά το 5G ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι η σχετική δημοπρασία έλαβε χώρα εν μέσω της πανδημικής κρίσης, και υλοποιήθηκε με πολλές καινοτομίες σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ με τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται μέσα σε τρία χρόνια το 5G δίκτυο θα καλύψει το 60% της χώρας και το 94% σε διάστημα έξι ετών.

Στο μεταξύ, μιλώντας στο πλαίσιο του πρώτου πάνελ με τίτλο «Ψηφιοποίηση – Μετασχηματισμός της Οικονομίας», το οποίο συντόνισε ο Δρ. Κυριάκος Σαμπατακάκης, Country Managing Director της Accenture, ο κ. Mark Vasic, Head of International Regulatory Affairs της Deutsche Telekom AG, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία της Ελλάδας. Είναι σημαντικό οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, σε συνεργασία με την κοινωνία και τη βιομηχανία, να αναπτύξουν από κοινού ιδέες για να χρησιμοποιήσουν σωστά αυτές τις αναπτυξιακές δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιοποίηση της οικονομίας. Η Deutsche Telekom και ο ΟΤΕ μπορούν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αυτή, λόγω της τεχνολογικής τεχνογνωσίας που κατέχουν, των προηγμένων τους δικτύων και της διεθνούς εμπειρίας τους στον τομέα της ψηφιακοποίησης».

Ο κ. Ιωάννης Κάπρας, Διευθύνων Σύμβουλος της Robert Bosch A.E. σημείωσε ότι «για την Bosch ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι πραγματικότητα. Όλα μας τα προϊόντα έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται και με τον έξω κόσμο αλλά και μεταξύ τους στο περιβάλλον του ΙοΤ. Για να πέτυχουμε αυτή τη διασύνδεση και να την κάνουμε πιο έξυπνη χρησιμοποιούμε ολοένα και περισσότερο εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) τόσο για το σχεδιασμό όσο και τα στάδια παραγωγής ώστε να μπορούμε να μιλάμε πλέον για το Ίντερνετ των Πραγμάτων με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙοΤ). Τα ψηφιακά εργαλεία και τα συνδεδεμένα προϊόντα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε το στόχο μας που είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω των τεχνολογιών μας. Η επιδίωξή μας είναι να μπορούμε να μεταφράσουμε τις τεχνολογικές προοπτικές του ΑΙοΤ σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες».

Ο κ. Philipp Deutscher, VP Engineering της TeamViewer σχολιάζοντας τους λόγους για τους οποίους η γερμανική εταιρεία αποφάσισε να επεκταθεί και στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Ήπειρο, αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή δυναμική που παρουσιάζει η αγορά εργασίας στη χώρα, στο γεγονός ότι πολύ Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν στον τόπο τους λόγω του αυξημένου αριθμού ευκαιριών, στον υγιή ανταγωνισμό και το λογικό επίπεδο του μισθολογικού κόστους, στις πανεπιστημιακές δομές που καταγράφουν υψηλή απόδοση και συμβάλλουν στη δημιουργία νέων ταλέντων, καθώς και στην καλή διασύνδεση που διαθέτει η χώρα με άλλους διεθνείς προορισμούς, μέσω των δικτύων οπτικών ινών και 5G. Πρόσθεσε, δε, ότι ο ελληνικός κόμβος έρευνας και ανάπτυξης, με 45 υπαλλήλους, αποτελεί πλέον βασικό πυλώνα στον ευρωπαϊκό οργανισμό ανάπτυξης λογισμικού TeamViewer και συμβάλλει σημαντικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό εταιρειών όλων των μεγεθών και από όλες τις βιομηχανίες αναπτύσσοντας καινοτόμες λύσεις και νέες λειτουργίες.

Χορηγοί του 5ου Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ είναι οι εταιρείες: ACCENTURE, ADAPTIT, ALLIANZ, BASF, BOEHRINGER INGELHEIM, ROBERT BOSCH, ERGO, EUROBANK, RWE, WRE και PRO EVENTS.

Networking Partners του Φόρουμ: Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ντύσσελντορφ, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Άαχεν και ΚΑΠΕ.

Το Φόρουμ υποστηρίζουν ως Χορηγοί Επικοινωνίας το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, το kathimerini.gr, το moneyreview.gr κι η Griechenland Zeitung. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News