Business & Finance Τετάρτη 26/05/2021, 16:11
BUSINESS & FINANCE

Πόσα θα βγάλουν οι φαρμακευτικές από τα εμβόλια φέτος

Η Airfinity ρίχνει φως στα έσοδα που θα φέρει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σε εννέα εταιρείες

Πόσα θα βγάλουν οι φαρμακευτικές από τα εμβόλια φέτος

Τζίρο έως και 190 δισ. δολαρίων μόνο για φέτος θα φέρουν τα εμβόλια στις φαρμακευτικές εταιρείες που τα κατασκεύασαν, εάν πιάσουν τους στόχους της παραγωγής. Δύο κινεζικές φαρμακευτικές θα πάρουν τουλάχιστον το ένα τέταρτο των χρημάτων αυτών. 

Η Airfinity ρίχνει φως στα έσοδα που θα φέρει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σε εννέα εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι αμερικανικές Pfizer και Moderna και οι κινεζικές Sinovac Biotech και Sinopharm Group. 

«Αυτή είναι μία αγορά που δεν υπήρχε πριν από έναν χρόνο. Αυτά είναι πολύ σημαντικά νούμερα και ο λόγος για τον οποίο δεν μπόρεσαν όλες οι χώρες να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες προμήθειες, γιατί χρειάζεται μία σημαντική επένδυση για να εμβολιάσεις ολόκληρο τον πληθυσμό σου», είπε στο Bloomberg ο Ράσμους Μπεχ Χάνσεν, διευθύνων σύμβουλος   της εταιρείας ερευνών Airfinity. 

Οι υπολογισμοί της εταιρείας για τον τζίρο της αγοράς των εμβολίων εξαρτώνται από το εάν οι φαρμακευτικές θα επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει για την παραγωγή καθώς και από τις τιμές. Με δεδομένα τα προβλήματα στην παραγωγή, το τελικό ποσό των εσόδων αναμένεται να κινηθεί πιο κοντά στα 115 δισ. δολάρια, εκτιμά η εταιρεία ερευνών. Η πραγματική παραγωγή εμβολίων αναμένεται να αποδειχθεί κατά 42% χαμηλότερη σε σχέση με τα επίπεδα που περιμένουν οι εταιρείες. 

Η Κίνα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον εμβολιασμό του πλανήτη, καθώς αυτή τη στιγμή, στέλνει στο εξωτερικό περισσότερες δόσεις από ό,τι όλες οι άλλες χώρες μαζί. Και αυτό γιατί η Ινδία, που αντιμετωπίζει ένα σφοδρότατο κύμα κρουσμάτων, έχει σταματήσει όλες τις εξαγωγές εμβολίων. 

Έτσι, η Sinovac αναμένεται να βάλει στα ταμεία της 25 δισ. δολάρια φέτος από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και η Sinopharm έως και 23 δισ. δολάρια. 

«Είδαμε τις κινεζικές εξαγωγές να μεταφράζονται σαν ένα πολιτικό εργαλείο, αλλά τα πραγματικά έσοδα έχουν σε μεγάλο βαθμό αγνοηθεί. Η τιμολόγηση των κινεζικών εμβολίων δεν έχει υπάρξει και τόσο χαμηλή», σημειώνει ο Μπεχ Χάνσεν. Η Airfinity υπολογίζει ότι το εμβόλιο της Sinovac πωλείται αντί 12 δολαρίων ανά δόση και της Sinopharm αντί 23 δολαρίων. 

Η AstraZeneca, η οποία έχει υποσχεθεί να μην βγάλει κέρδος από το εμβόλιό της κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χρεώνει από 3,50 έως 5,25 δολάρια ανά δόση, η Pfizer από 12 έως 14,50 δολάρια και η Moderna από 18 έως 32 δολάρια. 

Οι εταιρείες συνήθως χρεώνουν ανάλογα με το εισοδηματικό επίπεδο της εκάστοτε χώρας. 

Έτσι, η Pfizer θα μπορούσε να πραγματοποιήσει πωλήσεις έως και 44 δισ. δολαρίων φέτος, ενώ η Moderna θα φτάσει έως και στα 32 δισ. δολάρια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News