Business & Finance Τετάρτη 19/05/2021, 19:34
BUSINESS & FINANCE

Η «μάχη» των 122 εκατ. για το παλάτι ενός νεκρού Ρώσου ολιγάρχη

Ο λόγος για τον Μπόρις Μπερεζόφσκι

Η «μάχη» των 122 εκατ. για το παλάτι ενός νεκρού Ρώσου ολιγάρχη

Στα «χέρια» του γαλλικού δημοσίου θα παραμείνει το παλάτι του Ρώσου ολιγάρχη Μπόρις Μπερεζόφσκι, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2013 σε ηλικία 67 ετών.

Το πολυτελές οίκημα, αξίας 122 εκατ. δολάρια, αποτέλεσε αντικείμενο δικαστικής διένεξης με τους πιστωτές του Ρώσου αξιωματούχου, ανάμεσα στους οποίους ο δισεκατομμυριούχος Ρόμαν Αμπράμοβιτς και η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroloft.

Ωστόσο, η δικαιοσύνη έκρινε ότι το ακίνητο ανήκει στο γαλλικό δημόσιο, στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής απόφασης δήμευσης της περιουσίας του Μπερεζόφσκι, ο οποίος είχε καταδικαστεί για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και νομιμοποίηση παράνομων εσόδων.

Η «μάχη» των 122 εκατ. για το παλάτι ενός νεκρού Ρώσου ολιγάρχη-1
Μπόρις Μπερεζόφσκι (Φωτ. AP)

Ο Ρώσος ολιγάρχης, ο οποίος για πολλά χρόνια ήταν στην αυλή του Κρεμλίνου, είχε χτίσει μια τεράστια περιουσία, η οποία σταδιακά άρχισε να φθίνει, λόγω και της διαμάχης με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όταν έφυγε από τη ζωή το 2013, άφησε συνολικά χρέη αξίας 419 εκατ. δολαρίων, γεγονός το οποίο δυσαρέστησε πολλούς από τους πιστωτές και πρώην φίλους του.

Οι τελευταίοι προσπάθησαν να ανακτήσουν τα χρήματά τους, μέσω της ακίνητης περιουσίας που βρισκόταν στο όνομά του. Κι ανάμεσα σ’ αυτήν ξεχώρισε και το πολυτελές παλάτι «Chateau de la Garoype», κοντά στη γαλλική πόλη Aix-en-Provence.

Πρόκειται για μια έκταση 100.000 τετραγωνικών μέτρων, η οποία έχει απευθείας πρόσβαση στη θάλασσα και η οποία αξίζει περισσότερα από 120 εκατομμύρια δολάρια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News