Business & Finance Τρίτη 18/05/2021, 12:37
BUSINESS & FINANCE

EY: Σε επίπεδα-ρεκόρ οι δημόσιες εγγραφές το α΄ τρίμηνο

Οι καλύτερες επιδόσεις πρώτου τριμήνου της τελευταίας εικοσαετίας

Φωτ. AP

Στο πιο επιτυχημένο πρώτο τρίμηνο των τελευταίων 20 ετών, τόσο από άποψη αριθμού συναλλαγών, όσο και εσόδων, οδήγησε η αυξημένη δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών (IPOs) παγκοσμίως κατά το νέο έτος. Όπως σημειώνει η ΕΥ, ενώ παραδοσιακά κατά τα πρώτα τρίμηνα καταγράφονται περιορισμένες δημόσιες εγγραφές, οι πρόσφατες αυξημένες συναλλαγές ανέτρεψαν αυτή την τάση. Επιπρόσθετα της ενισχυμένης δραστηριότητας που παρατηρήθηκε στις παραδοσιακές αγορές, οι δημόσιες εγγραφές μέσω εταιρειών εξαγοράς ειδικού σκοπού (special purpose acquisition companies – SPAC) κατέγραψαν νέο ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του 2021, με περισσότερες συναλλαγές και υψηλότερα έσοδα απ’ ό,τι ολόκληρο το 2020. Ειδικότερα, στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2021, οι δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως έφτασαν τις 430, αντλώντας κεφάλαια ύψους 105,6 δισ. δολ., καταγράφοντας έτσι αύξηση 85% και 271% αντίστοιχα, σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με την ΕΥ, αυτή η συνεχιζόμενη ισχυρή δυναμική στις δημόσιες εγγραφές μπορεί να αποδοθεί στην ενισχυμένη ρευστότητα και στις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που αναδύονται λόγω της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, οι κερδοσκοπικές και ευκαιριακές συναλλαγές, καθώς και η αυξανόμενη δημοφιλία των επενδυτικών πλατφορμών στο ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένων των νεότερων γενεών, έχουν κάνει τις επενδύσεις πιο προσιτές από ποτέ.

Στην πρώτη θέση ο κλάδος της τεχνολογίας

Όπως προκύπτει από την τελευταία έκδοση της παγκόσμιας τριμηνιαίας έκθεσης της EY, Global IPO Trends: Q1 2021, ο κλάδος της τεχνολογίας παρέμεινε στην πρώτη θέση παγκοσμίως κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, κυριαρχώντας, τόσο ως προς τον αριθμό των δημόσιων εγγραφών (111), όσο και ως προς τα έσοδα (46,1 δισ. δολ.). Ο κλάδος της υγείας ακολούθησε, με 78 δημόσιες εγγραφές που συγκέντρωσαν 14 δισ. δολ., ενώ η βιομηχανία κατέλαβε την τρίτη θέση, με 57 συμφωνίες και έσοδα 6,3 δισ. δολ.

Η εικόνα σε Ευρώπη – Ηνωμένο Βασίλειο

Η περιοχή της ΕΜΕΙΑ ξεκίνησε ισχυρά το πρώτο τρίμηνο του 2021, εκμεταλλευόμενη τη δυναμική του τέταρτου τρίμηνου του 2020. Η εκτεταμένη επενδυτική δραστηριότητα στην περιοχή μπορεί να αποδοθεί στις υψηλές αποτιμήσεις, στη χαμηλή μεταβλητότητα και στην αυξανόμενη αισιοδοξία για μια ενδεχόμενη οικονομική ανάκαμψη. Συνολικά, στην περιοχή ολοκληρώθηκαν 109 δημόσιες εγγραφές, καταγράφοντας αύξηση 179% σε ετήσια βάση. Οι συναλλαγές αυτές συγκέντρωσαν έσοδα ύψους 26,1 δισ. δολ. – μία αύξηση της τάξης του 646%.

Η Ευρώπη έδειξε πως παραμένει ανθεκτική, γεγονός που βελτίωσε την αισιοδοξία των επενδυτών, παρά τους περιορισμούς εξαιτίας της πανδημίας. Η ευρωπαϊκή δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών ανέκαμψε το πρώτο τρίμηνο, με αύξηση των συναλλαγών κατά 315% (83) και των εσόδων κατά 1.814% (23,1 δισ. δολ.). Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η θετική διάθεση για επενδύσεις διατηρήθηκε και οι επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από τυχόν ευκαιρίες ανάπτυξης που προκάλεσε η πανδημία, καθώς και τα υψηλά επίπεδα ρευστότητας, με το τρίμηνο να κλείνει με 17 δημόσιες εγγραφές που συγκέντρωσαν έσοδα ύψους 7,5 δισ. δολ., καταγράφοντας αύξηση 467% και 1.031%, αντίστοιχα.

Σε ιστορικά υψηλά οι δημόσιες εγγραφές στην αμερικανική ήπειρο

Η δραστηριότητα των δημόσιων εγγραφών στην αμερικανική ήπειρο υπερτριπλασιάστηκε σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020, με τις συναλλαγές να αυξάνονται κατά 218% (121) και τα έσοδα να καταγράφουν πρωτοφανή αύξηση της τάξης του 446%, αγγίζοντας τα 45,2 δισ. δολ. Παρότι ο κλάδος της υγείας συνέχισε να κυριαρχεί ως προς τον αριθμό των συναλλαγών, με 44 συναλλαγές που συγκέντρωσαν 8,7 δισ. δολ., ο κλάδος της τεχνολογίας αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της περιοχής, φτάνοντας τα 21,4 δισ. δολ., μέσω 33 δημόσιων εγγραφών.

Διατήρησαν τη θετική δυναμική τους οι χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας – Ειρηνικού

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ξεκίνησε το έτος αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ (47%) της παγκόσμιας δραστηριότητας δημοσίων εγγραφών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Στην περιοχή καταγράφηκαν 200 δημόσιες εγγραφές συγκεντρώνοντας έσοδα 34,3 δισ. δολ. επιτυγχάνοντας, μάλιστα, τα υψηλότερα έσοδα πρώτου τριμήνου των τελευταίων 20 χρόνων, ξεπερνώντας ακόμη και το πρώτο τρίμηνο του 2010. Όσον αφορά τους κλάδους δραστηριότητας, η τεχνολογία βρέθηκε στην πρώτη θέση με 51 δημόσιες εγγραφές και έσοδα ύψους 17,7 δισ. δολ.

Οι προοπτικές για το 2ο τρίμηνο

Όπως σημειώνει η ΕΥ, παρότι η διάθεση των επενδυτών είναι θετική, οι αβεβαιότητες θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την αγορά, οδηγώντας σε περαιτέρω αστάθεια. Τα νέα κύματα της πανδημίας COVID-19 παγκοσμίως, σε συνδυασμό με τη διαφορετική πρόοδο των εμβολιασμών ανά χώρα, τις γεωπολιτικές εντάσεις, τα επίπεδα του πληθωρισμού, τα επιτόκια και την ικανότητα των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συστημάτων να αντέχουν απρόσμενα σοκ, αποτελούν όλα πιθανά συστατικά για μια «τέλεια καταιγίδα».

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο εταίρος και επικεφαλής του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της ΕΥ Ελλάδος, Τάσος Ιωσηφίδης, δήλωσε: «Οι υψηλές αποτιμήσεις και τα αυξημένα αποθέματα ρευστότητας, οδήγησαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τη δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ωστόσο, μια σειρά από παράγοντες, όπως οι αργοί ρυθμοί των εμβολιασμών, η αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου σε αρκετές περιοχές και η επανέναρξη των συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας, εξακολουθούν να οδηγούν σε αυξημένη αβεβαιότητα. Κατά συνέπεια, οι επιχειρήσεις παγκοσμίως και στην Ελλάδα, οι οποίες σχεδιάζουν τη δημόσια εγγραφή τους, εφόσον είναι καλά προετοιμασμένες και έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, θα πρέπει να αξιοποιήσουν το παράθυρο ευκαιρίας που παραμένει, προς το παρόν, ανοικτό».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS