Business & Finance Παρασκευή 14/05/2021, 22:30
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Αμερικανική αγορά IPO: Θα πατήσει φρένο;

Αμερικανική αγορά IPO: Θα πατήσει φρένο;

H «θερμή» αγορά αρχικών δημόσιων εγγραφών (IPO) στις ΗΠΑ, που παρουσίαζε ακατάσχετη άνοδο εδώ και ένα χρόνο, ξαφνικά φαίνεται να φρενάρει. 

Οι μετοχές των ταχύτατα αναπτυσσόμενων εταιρειών έπαψαν να βρίσκονται στο επίκεντρο των προτιμήσεων των επενδυτών. Πολλές νεοεισερχόμενες επιχειρήσεις, των οποίων οι μετοχές εκτινάχθηκαν στα ύψη στην IPO τους,  είδαν τελευταίως την τιμή μετοχής τους να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα της εισαγωγής τους στο χρηματιστήριο. Επίσης, τουλάχιστον τρεις εταιρείες ματαίωσαν την αρχική δημόσια εγγραφής τους, από τη στιγμή που ο S&P 500 γνώρισε αυτή την εβδομάδα τις μεγαλύτερες τριήμερες ρευστοποιήσεις εδώ και επτά μήνες. 

Επενδυτές και τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η επόμενη εβδομάδα θα αποτελέσει το σημείο καμπής. Εάν η χρηματιστηριακή αγορά σταθεροποιηθεί και οι IPOs της σουηδικής εταιρείας γάλακτος Oatly Group και της εταιρείας λογισμικού Squarespace ολοκληρωθεί με επιτυχία, τότε η εξέλιξη αυτή θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη για τις IPOs. Εάν όμως η μεταβλητότητα συνεχιστεί και οι παραπάνω δημόσιες εγγραφές δεν παρουσιάσουν την αναμενόμενη επιτυχία ή ακόμη αναβληθούν, τότε η IPO θα «πατήσει φρένο».  

Να σημειωθεί ότι τους τελευταίους 11 μήνες, το ράλι της αγοράς ήταν ακατάπαυστο. Η αγορά IPOs, από την οποία αντλήθηκαν 168 δισ.δολάρια το 2020, είχε ήδη ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα το 2021 με κεφάλαια ύψους 159 δισ.δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic. Ομως, ξαφνικά ξέσπασε θύελλα στις αγορές, από τη στιγμή που προκλήθηκαν έντονες ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις τρέποντας τους επενδυτές σε φυγή από τις μετοχές ανάπτυξης, όπως της τεχνολογίας. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μετοχή της Honest, εταιρείας καταναλωτικών αγαθών, η οποία έκανε άλμα 44% στα 23 δολάρια την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής της στο χρηματιστήριο στην αρχή του μηνός. Την Πέμπτη, υποχώρησε στα 14,91 δολάρια. Επίσης, η μεγαλύτερη IPO του τρέχοντος έτους από πλευράς άντλησης κεφαλαίων, ο νοτιοκορεατικός γίγαντας ηλεκτρικού εμπορίου Coupang, διαπραγματεύεται τώρα σε επίπεδα χαμηλότερα της τιμής της IPO. Το ίδιο και η εταιρεία ραντεβού Bumble, της οποίας η μετοχές κατέγραψε πτώση 27% αυτή την εβδομάδα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News