Business & Finance Τρίτη 18/05/2021, 12:19
BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: Σύννεφα πάνω από τον τουρκικό τουρισμό

Capital Economics: Σύννεφα πάνω από τον τουρκικό τουρισμό

Εκτός ανταγωνισμού βγαίνει ο τουρκικός τουρισμός, τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού, όπως προκύπτει από ανάλυση της Capital Economics για την τουρκική οικονομία.

«Οι ελπίδες για μια γρήγορη ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου έχουν ήδη δεχθεί ένα σοβαρό πλήγμα», αναφέρουν οι οικονομολόγοι του επενδυτικού οίκου και σημειώνουν ότι ο τουρισμός κινείται σχεδόν το 4% της τουρκικής οικονομίας, με πάνω από τα μισά έσοδα να προέρχονται από ξένους τουρίστες.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία ανέστειλε τις πτήσεις προς την Τουρκία έως τον Ιούνιο και το Ηνωμένο Βασίλειο πρόσθεσε την Τουρκία στην «κόκκινη  λίστα» της. Πρόκειται για δύο αγορές οι οποίες ευθύνονται για το ένα πέμπτο των τουριστών που δέχεται η Τουρκία.

«Είναι πιθανό ότι και άλλες κυβερνήσεις θα διατηρήσουν αυστηρούς περιορισμούς για τα ταξίδια στην Τουρκία έως ότου τα ημερήσια κρούσματα είναι πολύ χαμηλότερα και ο ρυθμός των εμβολιασμών είναι πολύ υψηλότερος», επισημαίνει η Capital Economics.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει και άλλες απειλές πέραν του κορωνοϊού και των εξελίξεων στον τουριστικό τομέα. Η ξαφνική απομάκρυνση του κεντρικού τραπεζίτη, τον Μάρτιο, έχει οδηγήσει σε απότομη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών και η παραγωγή αυτοκινήτων επηρεάζεται αρνητικά από την παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών.

Η Capital Economics εκτιμά ότι ο στόχος της για ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας κατά 4,8% φέτος θα μπορούσε να αποδειχθεί συντηρητικός (έπειτα από τις καλύτερες των προβλέψεων επιδόσεις του πρώτου τριμήνου), όμως δεν προχωρά ακόμα σε κάποια αναβάθμιση, αλλά περιμένει να δει την έκταση της οικονομικής ζημιάς από το lockdown. Και υπάρχει ακόμα η απειλή είτε ενός γεωπολιτικού σοκ ή μίας κανονικής κρίσης πληρωμών, τονίζουν οι αναλυτές.

Κ. Σαμ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News