BUSINESS & FINANCE

Bofa: Οι Ευρωπαίοι τουρίστες ξέχασαν τον κορωνοϊό

Δύο στους τρεις σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό φέτος

Bofa: Οι Ευρωπαίοι τουρίστες ξέχασαν τον κορωνοϊό

Οι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν φέτος περισσότερο από τα προ-πανδημίας χρόνια και μάλιστα τα δύο τρίτα σκοπεύουν να κινηθούν εκτός συνόρων. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από παγκόσμια έρευνα που πραγματοποίησε η Bank of America, με τη συμμετοχή 41.000 ατόμων.  

Η συσσωρευμένη ζήτηση και η αισιοδοξία για τον τουρισμό είναι τόσο μεγάλη, ώστε εάν οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για κάτι είναι για τα περιοριστικά μέτρα που ενδεχομένως να συναντήσουν στα ταξίδια τους και όχι τόσο για τα κρούσματα του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα αποτέλεσμα της έρευνας της BofA, το 47% των Ευρωπαίων εκτιμά ότι θα ταξιδέψει περισσότερο το 2021 από ό,τι το 2019. Μόνο το ένα τέταρτο πιστεύει ότι θα ταξιδέψει λιγότερο.

Bofa: Οι Ευρωπαίοι τουρίστες ξέχασαν τον κορωνοϊό-1

Στο πλαίσιο αυτό, δύο στους τρεις Ευρωπαίους σχεδιάζουν να κάνουν ένα ταξίδι αναψυχής φέτος, ενώ ανάλογο είναι το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι θα ταξιδέψουν εκτός συνόρων. Μάλιστα, πάνω από το 40% νιώθει άνετα να μπει σε αεροπλάνο.

Bofa: Οι Ευρωπαίοι τουρίστες ξέχασαν τον κορωνοϊό-2

Για τους ταξιδιώτες, τα περιοριστικά μέτρα αποτελούν μεγαλύτερη ανησυχία (19%) από τον αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού (14%). «Αυτό επιβεβαιώνει την άποψή μας ότι υπάρχει ισχυρή συσσωρευμένη ζήτηση», σχολιάζουν οι αναλυτές της Bank of America.

Η μελέτη δείχνει ότι για τους Ευρωπαίους, ένα ταξίδι στο εξωτερικό είναι πιθανότερο φέτος από ότι για τους Αμερικανούς και τους Κινέζους.

Και αυτό που επίσης έκανε εντύπωση στους αναλυτές της Bank of America είναι το γεγονός ότι το 72% όσων κανονικά ταξιδεύουν για τη δουλειά τους, απάντησε πως θα κάνει ένα επαγγελματικό ταξίδι φέτος. Μάλιστα, το 51%  των Ευρωπαίων εκτιμά ότι τα επαγγελματικά ταξίδια θα αυξηθούν σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα, καθώς φαίνεται ότι το Zoom δεν θα αποτελέσει τελικά την «ταφόπλακα» αυτής της αγοράς.

Bofa: Οι Ευρωπαίοι τουρίστες ξέχασαν τον κορωνοϊό-3

Η Ευρώπη δημοφιλής προορισμός

Η Ευρώπη αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο. Ένας στους δύο Ευρωπαίους σχεδιάζει να ταξιδέψει μέσα στην ήπειρο όταν ανοίξουν τα σύνορα. Περίπου το 30% των ερωτηθέντων σε ΗΠΑ και Κίνα δηλώνει ότι ο επόμενος ξένος προορισμός του θα είναι στην Ευρώπη. Από τους Ευρωπαίους, μόνο το 15% σκοπεύει να ταξιδέψει στην Ασία και το 13% στη Β. Αμερική όταν ανοίξουν τα σύνορα.

Bofa: Οι Ευρωπαίοι τουρίστες ξέχασαν τον κορωνοϊό-4

Κατόπιν τούτων, η Bank of America εμμένει στην άποψή της ότι οι ευρωπαϊκές αεροπορικές θα ανακάμψουν το καλοκαίρι. Ωστόσο, ο επενδυτικός οίκος υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για το τζίρο του κλάδου, καθώς θεωρεί ότι το δεύτερο τρίμηνο θα κινηθεί με αργούς ρυθμούς.

Πότε θα ανοίξουν τα σύνορα

Όπως έχει γράψει το moneyreview.gr, η Bank of America εκτιμά ότι οι κυβερνήσεις θα επιτρέψουν το άνοιγμα των οικονομιών μόνο μέσα στο Μάιο/Ιούνιο, όταν η  αποκλιμάκωση των πιέσεων στα συστήματα υγείας θα είναι πιο ξεκάθαρη.

Η μερική ομαλοποίηση της πανδημικής κατάστασης θα ανοίξει το δρόμο ώστε οι διασυνοριακές ροές ταξιδιωτών να επιστρέψουν ουσιαστικά έως τον Ιούλιο. Αυτό σημαίνει ότι η τουριστική σεζόν του καλοκαιριού θα σωθεί τουλάχιστον σε ένα βαθμό.

Όπως έλεγε πρόσφατα σε μελέτη του ο οίκος, οι διακοπές στη Μύκονο για τους ξένους ταξιδιώτες είναι «εφικτές, αλλά όχι δεδομένες» για φέτος.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News