Business & Finance Τετάρτη 5/05/2021, 13:49
BUSINESS & FINANCE

Βερολίνο: Εξετάζονται βήματα διευκόλυνσης των ταξιδιών προς Ελλάδα

Το ενδεχόμενο κατάργησης της υποχρεωτικής καραντίνας για εμβολιασμένους τουρίστες που επιστρέφουν από Ελλάδα εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση

Βερολίνο: Εξετάζονται βήματα διευκόλυνσης των ταξιδιών προς Ελλάδα

Σημαντικά βήματα προς την επίλυση ζητημάτων σχετικών με την απελευθέρωση των ταξιδιών ανάμεσα σε Γερμανία και Ελλάδα κατά το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού το 2021 προέκυψαν – σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού – από τις υψηλού επιπέδου επαφές τις οποίες είχε ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης, στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο.

Βερολίνο: Εξετάζονται βήματα διευκόλυνσης των ταξιδιών προς Ελλάδα-1

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Τόμας Μπαράις, υφυπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, υπεύθυνο για θέματα Τουρισμού, ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού πήρε τη διαβεβαίωση ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο της άρσης του μέτρου της υποχρεωτικής καραντίνας για τους εμβολιασμένους Γερμανούς τουρίστες οι οποίοι επιστρέφουν από την Ελλάδα. Όπως σημείωσε μετά από το πέρας της συνάντησής του με τον Γερμανό αξιωματούχο, ο κ. Θεοχάρης «η προοπτική χαλάρωσης των προϋποθέσεων επανόδου των Γερμανών τουριστών στη χώρα τους, αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά την απόφασή τους να ταξιδέψουν στην Ελλάδα».

«Όπως με διαβεβαίωσε ο κ. Μπαράις, στη γερμανική κυβέρνηση εξετάζουν σοβαρά το ζήτημα της άρσης της υποχρεωτικής καραντίνας από τον Ιούνιο. Πέραν αυτού, με τον κ. Μπαράις, είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση για την εφαρμογή του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού. Η Γερμανία θα είναι έτοιμη να το παρέχει προς το τέλος του Ιουνίου, ενώ η Ελλάδα προηγείται, καθώς θα είμαστε σε θέση να το χορηγήσουμε στους Έλληνες πολίτες από την 1η Ιουνίου» πρόσθεσε ο κ. Θεοχάρης. Σημείωσε ακόμη πως στη συνάντηση αναλύθηκαν οι τελευταίες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την απλοποίηση των ταξιδιωτικών διατυπώσεων για τουρίστες από τρίτες χώρες, εκτός Ε.Ε. Παράλληλα διαπιστώθηκε «ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά στη γενικότερη ανάπτυξη των τουριστικών συναλλαγών ανάμεσα σε Γερμανία και Ελλάδα».

TUI: Στις κορυφαίες χώρες σε κρατήσεις για το καλοκαίρι η Ελλάδα 

Ο υπουργός Τουρισμού συναντήθηκε και με κορυφαία στελέχη του TUI Group, ενός από τους μεγαλύτερους tour operator στον κόσμο. Από πλευράς TUI συμμετείχαν ο Σεμπάστιαν Έμπελ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Τόμας Έλερμπεκ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου. Για το 2021, η TUI ξεκινά τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα από τις 14 και 15 Μαῒου με πτήσεις προς τα αεροδρόμια Ηρακλείου, Αράξου, Κέρκυρας, Ρόδου και Κω. Βάσει των μέχρι στιγμής κρατήσεων, οι άνθρωποι της TUI εκτιμούν ότι η Ελλάδα αναμένεται να έχει την καλύτερη καλοκαιρινή επίδοση, μαζί με την Ισπανία και την Κύπρο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, οι εκπρόσωποι του TUI Group εξήραν τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα αντιμετώπισε την πανδημία, χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας «πρότυπο» στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Παρολ’ αυτά, ακόμη και κατά το περσινό, εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι, η σεζόν ξεκίνησε από τα μέσα Ιουνίου, οπότε και έγινε η άρση των περισσότερων ταξιδιωτικών περιορισμών και επεκτάθηκε έως περίπου τα μέσα Νοεμβρίου.

Για τη φετινή θερινή περίοδο βασικής σημασίας, όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού, είναι η έμπρακτη διαβεβαίωση προς τους επισκέπτες πως θα είναι και ευπρόσδεκτοι αλλά και ασφαλείς. «Η στρατηγική μας», δήλωσε ο κ. Θεοχάρης, «χαρακτηρίζεται από σταθερότητα, διαφάνεια και αποφυγή εκπλήξεων. Ανακοινώσαμε εδώ και δύο μήνες ότι θα ανοίξουμε τουριστικά στις 14 Μαῒου και προχωράμε με σταθερά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

Ακολούθησε συνάντηση του κ. Θεοχάρη με εκπροσώπους του Γερμανικού Ταξιδιωτικού Συνδέσμου (Deutscher Reiseverband, DRV) και συγκεκριμένα με τους κ. Νόρμπερτ Φίμπιχ, πρόεδρο του DRV, Ντιρκ Ίνγκερ CEO και Φόλκερ Άνταμς, διευθυντή Πολιτικής. Τα στελέχη του DRV «συμμερίστηκαν την αισιοδοξία του υπουργού Τουρισμού για το ασφαλές άνοιγμα του ελληνικού Τουρισμού το 2021 και αναφέρθηκαν στο προσεχές συνέδριο του DRV με περίπου 700 συμμετέχοντες, το οποίο είναι προγραμματισμένο για το τέλος Οκτωβρίου και θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Costa Navarino».

Ο υπουργός Τουρισμού παραχώρησε και συνεντεύξεις σε μεγάλα ΜΜΕ της Γερμανίας. Μεταξύ αυτών και στο δίκτυο της Deutsche Welle, όπου, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «φέτος έχουμε περισσότερες γνώσεις και περισσότερα εργαλεία, όπως τα προγράμματα εμβολιασμού, τα rapid test αλλά και τα self test». «Γι’ αυτό είναι πολύ ουσιώδες το να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας, όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μαζί, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας ώστε να υποστηρίξουμε το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό, μαζί με το προτεινόμενο ‘πακέτο εργαλείων’. Αυτό που ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φιν ντερ Λάιεν. Θεσμικά πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη πιο μπροστά, να συντονίσουμε όλα τα επιμέρους μέτρα και να ξαναχτίσουμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στον τουρισμό» σημείωσε και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «καθώς θα περνούν οι εβδομάδες, η κατάσταση θα γίνεται ολοένα και καλύτερη για τον τουρισμό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News