Business & Finance Παρασκευή 30/04/2021, 12:57
BUSINESS & FINANCE

Για αυτό μιλάει όλη η Wall Street: Το σαντουιτσάδικο που αξίζει 100 εκατ. δολάρια

Για αυτό μιλάει όλη η Wall Street: Το σαντουιτσάδικο που αξίζει 100 εκατ. δολάρια

«Ιταλικές σπεσιαλιτέ», γράφει η ταμπέλα του Hometown, ενός σαντουιτσάδικου στο Πόλσμπορο του Νιου Τζέρσι. Στην πραγματικότητα, αυτό το φαγάδικο σερβίρει σάντουιτς και μπέργκερς των 6 δολαρίων σε μια γειτονιά της εργατικής τάξης. Γιατί, λοιπόν, έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες το «talk of the town» της Wall Street; 

Ο λόγος είναι γιατί η αγορά αποτιμά το Hometown στα 100 εκατ. δολάρια. Κάτι που σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο διαχειριστή hedge funds Ντέιβιντ Έινχορν, δεν είναι παρά μία απόδειξη της «ημι-αναρχίας» της Wall Street. 

«Το σάντουιτς με παστουρμά θα πρέπει να είναι εκπληκτικό», έγραφε ειρωνικά ο Έινχορν στην επιστολή του προς τους πελάτες του fund του, πριν από λίγες ημέρες. Η αποτίμηση των 100 εκατ. δολαρίων της μητρικής εταιρείας Hometown International -η οποία έχει ως μοναδική δραστηριότητα το σαντουιτσάδικο- είναι ένα ακόμα παράδειγμα του πώς η ανεπαρκής εποπτεία της αγοράς επιτρέπει την καταστροφική κερδοσκοπική μανία, εξηγούσε. «Μικροεπενδυτές που παρασύρονται σε αυτές τις καταστάσεις πιθανότατα θα πάθουν ζημιά», προειδοποιούσε ο διαχειριστής.  

Η Hometown είναι εισηγμένη επιχείρηση από το 2015. Οι μετοχές της δεν τελούν υπό διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο, αλλά αλλάζουν χέρια με τη λεγόμενη μέθοδο «over the counter», όπου ένα δίκτυο από χρηματιστές διαπραγματεύονται τις συναλλαγές με ενδιαφερόμενους αγοραστές και πωλητές. Μία τυπική ημέρα, οι συναλλαγές της Hometown ανέρχονται μόνο σε μερικές χιλιάδες δολάρια. Όμως, η τιμή της μετοχής έχει εκτιναχθεί από τα 1,25 δολάρια τον Οκτώβριο του 2019 στα 13 δολάρια αυτή την εβδομάδα. 

Σίγουρα, ο λόγος δεν είναι τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας. Ο τζίρος του φαγάδικου δεν ήταν ποτέ εντυπωσιακός, ενώ βρίσκεται σε πτώση τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Πέρυσι ήταν μόλις 13.976 δολάρια, καθώς το εστιατόριο έκλεισε για αρκετούς μήνες εξαιτίας της πανδημίας. Αμερικανοί δημοσιογράφοι που πήγαν στο Hometown για να δουν προς τι όλος αυτός ο χαμός διαπίστωσαν ότι το εστιατόριο ανοίγει τις πόρτες του σπάνια, ενώ ακόμα και οι κάτοικοι της γειτονιάς λένε ότι δεν έχουν φάει ποτέ εκεί. 

Τι συμβαίνει, λοιπόν, με την Hometown; Είναι αποτέλεσμα της μανίας των SPAC, όπου ειδικά οχήματα αντλούν χρήματα στο πλαίσιο μίας «λευκής επιταγής» για να εξαγοράσουν εταιρείες και να τις βάλουν έτσι στο χρηματιστήριο; Είναι κάποιο κόλπο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος; Ή μήπως άλλη μία μετοχή στο στυλ της GameStop, της οποίας το ράλι ξεπερνά κάθε λογική; 

Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, σε αντίθεση με την GameStop και τις άλλες λεγόμενες «μετοχές των memes», η Hometown δεν «φούσκωσε» με τις τοποθετήσεις των ερασιτεχνών επενδυτών, αλλά μεγάλων θεσμικών. Τα πανεπιστήμια Duke και Vanderbilt αλλά και μία εταιρεία του Χονγκ Κονγκ που έχει δημιουργηθεί από πρώην στελέχη της Och-Ziff Capital Management,  είναι ανάμεσα σε αυτούς που έχουν επενδύσει στην Hometown. 

Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα από τα πιο παράξενα επεισόδια αυτής της έτσι και αλλιώς παράξενης περιόδου στις αγορές. «Είναι αυτό που θα περίμενα στο τέλος μίας φούσκας», λέει στους FT ο Τζον Κόφι, καθηγητής του Columbia University. 

Κ. Σαμ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News