Business & Finance Τρίτη 27/04/2021, 18:02
BUSINESS & FINANCE

Ποιος θα πληρώσει για να καθαριστεί το διάστημα;

Ποιος θα πληρώσει για να καθαριστεί το διάστημα;

Εκατοντάδες χιλιάδες σκουπίδια βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε τροχιά γύρω από τη γη στο διάστημα, απειλώντας όχι μόνο τους δορυφόρους αλλά και τους αστροναύτες των επανδρωμένων αποστολών. Επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να αναλάβουν τον «καθαρισμό» του διαστήματος, όμως μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφές ποιος θα τις πληρώσει για να το κάνουν.  

Πραγματικά, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο αναζητούν τρόπους να «καθαρίσουν» το διάστημα, την ώρα που η NASA υπολογίζει ότι εκατοντάδες χιλιάδες συντρίμμια και κατεστραμμένοι δορυφόροι βρίσκονται σε τροχιά.

Τον περασμένο μήνα, ο δορυφόρος ELSA-d της Astroscale εκτοξεύτηκε στο πλαίσιο μίας αποστολής που στόχο έχει να δοκιμάσει την τεχνολογία της εταιρείας για την απομάκρυνση σκουπιδιών από το διάστημα. Ο δορυφόρος είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να γαντζώνεται πάνω σε ένα κομμάτι από συντρίμμια και να το οδηγεί προς τη γη, όπου θα καίγεται  με ασφάλεια, καθώς θα εισέρχεται στην ατμόσφαιρα.

Η Northrop Grumman εκτόξευσε το όχημα MEV-2, το οποίο προσδέθηκε πάνω σε έναν δορυφόρο που βρίσκεται σε τροχιά, με στόχο να επεκτείνει τον χρόνο ζωής του, ώστε αυτός να μην μετατραπεί σε ένα ακόμα σκουπίδι του διαστήματος σύντομα.

Ένα μεγάλο εμπόδιο στον καθαρισμό του διαστήματος είναι το να εξακριβωθεί ποιος είναι υπεύθυνος για την απομάκρυνση των συντριμμιών και πώς θα ρυθμιστεί η δραστηριότητα αυτή. Και αυτό γιατί υπάρχουν ανησυχίες ότι οι μικροί δορυφόροι που εκτοξεύονται για το σκοπό αυτό, θα μπορούσαν να καταλήξουν να αποτελούν «σκουπίδια» και οι ίδιοι.

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί ελπίζουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ θα δημιουργήσει νέες πολιτικές που θα βοηθήσουν ώστε να περιοριστεί η δημιουργία νέων σκουπιδιών στο διάστημα, την ώρα που όλο και περισσότεροι «παίκτες» δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.  

Μελέτες δείχνουν ότι για να παραμείνουν συγκεκριμένες τροχιές γύρω από τη γη ασφαλείς για νέους δορυφόρους τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να υπάρξει μία επιχείρηση καθαρισμού, στο πλαίσιο της οποίας επιχειρήσεις και κράτη θα απομακρύνουν σκουπίδια.

Και αυτό γίνεται ακόμα πιο επείγον καθώς εταιρείες όπως η SpaceX του Elon Musk συνεχίζουν να εκτοξεύουν χιλιάδες δορυφόρους, οι οποίοι κινδυνεύουν να χτυπηθούν από συντρίμμια και άρα να γίνουν σκουπίδια και οι ίδιοι.

Την ώρα που τα ερωτήματα γύρω από το ποιος έχει την ευθύνη για τα σκουπίδια του διαστήματος παραμένουν αναπάντητα και η σχετική τεχνολογία δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί στην πράξη, δεν είναι καν σαφές εάν οι επιχειρήσεις που κοιτάζουν προς την αγορά αυτή μπορούν να βγάλουν χρήματα.  Όμως σύμφωνα με το Axios, τα επόμενα ένα με δύο χρόνια αναμένεται να φανεί ποιος ακριβώς είναι διατεθειμένος να τις πληρώσει για να καθαρίσουν το διάστημα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Axios

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News