ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Γιατί η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή διεκδικεί το ακίνητο του Golden Hall

Τον Μάιο εκδικάζεται η αγωγή της ΕΟΕ που διεκδικεί την κυριότητα της έκτασης

Γιατί η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή διεκδικεί το ακίνητο του Golden Hall

Την Πέμπτη 13 Μαΐου θα εκδικαστεί η αγωγή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) κατά της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) με την οποία ζητά την απόδοση της χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του ακινήτου 62 στρεμμάτων στο Μαρούσι εντός του οποίου είχε ανεγερθεί το 2003 το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC). Οι εγκαταστάσεις δηλαδή, που φιλοξενούσαν τους ελληνικούς και ξένους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, οι οποίοι κάλυπταν ζωντανά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Στην αγωγή της, η ΕΟΕ υποστηρίζει ότι είναι κυρία τής έκτασης, απαιτώντας και τα μισθώματα που έχει καταβάλει η θυγατρική της Lamda Development, Lamda Δομή στην ΕΤΑΔ από τις 30 Απριλίου 2007 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019 και ανέρχονται σε 90,8 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της, η Lamda Development αναφέρει ότι υπάρχουν βάσιμα νομικά επιχειρήματα προς απόρριψη της αγωγής της ΕΟΕ, έχοντας, ύστερα από προσεπίκληση της ΕΤΑΔ, ασκήσει προς υποστήριξη της κρατικής εταιρείας πρόσθετη παρέμβαση.

Το σκεπτικό της ΕΟΕ στηρίζεται στο άρθρο 35 του ν. 3342/2005, με το οποίο ανατέθηκε στην εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα» (δηλ. την ΕΤΑΔ) η αξιοποίηση, χρήση, διαχείριση και εκμετάλλευση του IBC, έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 17 του Συντάγματος. Κι αυτό επειδή στερεί από την ΕΟΕ το δικαίωμά της να χρησιμοποιεί και να καρπώνεται το ακίνητο που ανήκει στην ιδιοκτησία της.

To 2006 η Lamda Development επιλέχθηκε από την Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. για την 40ετή παραχώρηση δικαιώματος χρήσης -εκμίσθωσης του κύριου τμήματος του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC). Μέσω μίας επένδυσης της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ, η Lamda Development ανέπτυξε και λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2008 το Golden Hall. Πρόσφατα ολοκλήρωσε επιπρόσθετη επένδυση 25 εκατ. ευρώ για την επέκταση του εμπορικού κέντρου σε επιφάνεια 20 χιλ. τ.μ.

Τον Μάιο του 2003, το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC), που υπήρξε το πρώτο σημαντικό ολυμπιακό έργο, παραδόθηκε στην Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα 2004». Ύστερα από 18 χρόνια, η κυριότητα του ακινήτου θα τεθεί στην κρίση της δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News