Business & Finance Πέμπτη 15/04/2021, 18:17
BUSINESS & FINANCE

Ιταλία: Η πανδημία καταρρίπτει το «στοιχειωμένο» ρεκόρ χρέους

Θα φθάσει το 160% του ΑΕΠ

Ιταλία: Η πανδημία καταρρίπτει το «στοιχειωμένο» ρεκόρ χρέους

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 100 ετών θα φθάσει φέτος το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, όπως προβλέπεται στις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της κυβέρνησης για τις οικονομικές επιδόσεις του 2021.

Πιο συγκεκριμένα, το ιταλικό χρέος αναμένεται να αγγίξει το 160% του ΑΕΠ, καταρρίπτοντας το στοιχειωμένο ρεκόρ του 1920, όταν είχε διαμορφωθεί σε 159,5% του ΑΕΠ.

Κι αυτό, εξαιτίας του ειλημμένης απόφασης για την άντληση επιπλέον 48 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές ομολόγων, με στόχο την στήριξη της εθνικής οικονομίας, η οποία πλήττεται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Εξάλλου, το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται ότι θα διευρυνθεί φέτος στο 11,8% του ΑΕΠ, δείγμα της διατήρησης της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής.

Όσον αφορά την πορεία του ΑΕΠ, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι προσβλέπει σε ανάπτυξη κατά 4,1% ή κατά 4,5% εφόσον υλοποιηθούν άμεσα και εγκαίρως τα αναπτυξιακά projects που έχουν δρομολογηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στο «σώμα» της ιταλικής οικονομίας, η οποία συρρικνώθηκε άνω του 8% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του 2020.

Για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων, η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει νέες δαπάνες στήριξης, ύψους 40 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον συνολικό «λογαριασμό» σε περισσότερα από 170 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News