BUSINESS & FINANCE

Όλες οι αλλαγές στις άδειες που φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Όλες οι αλλαγές στις άδειες που φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Το «MR» παρουσιάζει όλες τις αλλαγές στις άδειες στον ιδιωτικό τομέα που βρίσκονται στο επίκεντρο του νέου εργασιακού νομοσχέδιου που αναμένεται να κατατεθεί μετά το Πάσχα. Οι αλλαγές βασίζονται πάνω στη κοινοτική οδηγία 1158/2019 που πρέπει να ενσωματωθεί και στο ελληνικό δίκαιο.

Άδεια πατρότητας

Κάθε πατέρας θα δικαιούται άδεια πατρότητας 14 εργάσιμων ημερών η οποία θα λαμβάνεται κατά τη γέννηση του τέκνου του εργαζομένου .Ο πατέρας-εργαζόμενος θα μπορεί να ζητήσει 2 ημέρες πριν τη γέννηση του τέκνου και 12 ημέρες μετά ή θα μπορεί να ζητήσει ολόκληρη την άδεια μετά την γέννηση. Ο εργαζόμενος θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει την άδεια πατρότητας εντός 30 ημερών από την γέννηση του τέκνου. Το δικαίωμα για την άδεια πατρότητας δεν θα εξαρτάται από τη διάρκεια προηγούμενων περιόδων απασχόλησης ή από απαίτηση συγκεκριμένου χρόνου προϋπηρεσίας.

Γονική άδεια

Κάθε εργαζόμενος θα δικαιούται  γονική άδεια 4 μηνών που θα μπορεί να λαμβάνει μέχρι  το παιδί, να φθάσει στην ηλικία των 8 ετών. Ο εργαζόμενος ωστόσο  θα πρέπει σε εύλογο χρονικό διάστημα να προειδοποιεί  τον εργοδότη  όταν προτίθεται να  κάνει χρήση του δικαιώματός του για γονική άδεια. Οι δύο πρώτοι μήνες θα είναι πληρωμένοι από τον ΟΑΕΔ, ενώ οι υπόλοιποι θα είναι άνευ αποδοχών.

Άδεια φροντίδας

Κάθε εργαζόμενος θα έχει την δυνατότητα να λαμβάνει ά δεια φροντίδας ανήμπορου γονέα, παιδιού, αδελφού, συζύγου ή συντρόφου ίση με 5 εργάσιμες ημέρες ετησίως.

Απουσία λόγω ανωτέρας βίας

Κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να απουσιάσει από την εργασία για λόγους ανωτέρας βίας που συνδέονται με επείγοντες οικογενειακούς λόγους 2 φορές το χρόνο (2 ημέρες άδειας) σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος που καθιστά απαραίτητη την άμεση παρουσία του εργαζομένου.

Ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας

Οι εργαζόμενοι με παιδιά  έως 12 ετών δικαιούνται να ζητούν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για λόγους φροντίδας.

Ο εργοδότης θα μπορεί να εξετάζει και να διεκπεραιώνει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα την αίτηση του εργαζόμενου για ευέλικτη  εργασία λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες τόσο των ίδιου όσο και των εργαζομένου. Ο εργοδότης  θα πρέπει να τεκμηριώνει κάθε απόρριψη σχετικής αίτησης ή κάθε αναβολή των σχετικών ρυθμίσεων.

Ο εργαζόμενος θα έχει το δικαίωμα να επιστρέψει στην αρχική μορφή απασχόλησης, όταν λήξει η συμφωνηθείσα περίοδος της ευέλικτης εργασίας. Επιπλέον θα έχει και το δικαίωμα να ζητήσει την επιστροφή του στην αρχική μορφή απασχόλησης πριν από τη λήξη της συμφωνημένης περιόδου για την ευέλικτη εργασία.

Προστασία από τις απολύσεις

Άκυρες θα θεωρούνται οι απολύσεις των εργαζομένων επειδή  ήτησαν ή έλαβαν άδεια των παραπάνω κατηγοριών ή επειδή άσκησαν το δικαίωμα για ευέλικτη ρύθμιση  εργασίας. Οι εργαζόμενοι μάλιστα  εκείνοι  που θεωρούν ότι απολύθηκαν για τους λόγους θα μπορούν να ζητήσουν από τον εργοδότη να τεκμηριώσει δεόντως τους λόγους της απόλυσής τους.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News