BUSINESS & FINANCE

«ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έως το καλοκαίρι για «απεξάρτηση» από τις αναστολές

«ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έως το καλοκαίρι για «απεξάρτηση» από τις αναστολές

Η μέχρι τώρα επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν έχει αφήσει και πολλά περιθώρια στην κυβέρνηση, η οποία αναγκαστικά και το Απρίλιο έχει παρατείνει το μέτρο των αναστολών καθώς πολλοί τομείς της οικονομίας βρίσκονται κλειστοί. Παρόλα αυτά ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας εφόσον και περισσότεροι τομείς θα ανοίγουν, είναι να γίνει μια στροφή των επιχειρήσεων προς το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και απαγκίστρωση τους από το μέτρο των αναστολών.

Τον Μάρτιο εντάχθηκαν στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ στην α΄ φάση περίπου 17.000 εργαζόμενοι και άλλοι τόσοι στη β’ φάση του προγράμματος για τον Φεβρουάριο. Οι αριθμοί είναι σχετικά χαμηλοί σε σχέση με άλλους μήνες αφού κατά μέσο όρο οι εργαζόμενοι που εντάσσονταν στο μηχανισμό ήταν κοντά στις 40.000-50.000. Οι επιχειρήσεις όπως φαίνεται και από τους αριθμούς επιλέγουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε σχέση με τον μηχανισμό ενώ οι υπάρχουν και κάποιες βέβαια που δεν ικανοποιούν την συνθήκη της μείωσης του τζίρου κατά 20% που υπήρχε έως τώρα.

Ο μηχανισμός θα συνεχίσει να ισχύει έως τις 30 Ιουνίου όπως προβλέπει διάταξη του υπουργείου Εργασίας. Υπενθυμίζεται πως στο πρόγραμμα έχει τεθεί και ανώτατο όριο στον ονομαστικό μισθό που λαμβάνεται υπόψιν για τον υπολογισμό της οικονομικής ενίσχυσης που δίνει το κράτος. Ο ονομαστικός μισθός που λαμβάνεται υπόψιν δεν μπορεί να ξεπερνά το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών όπως έχει οριστεί στο νόμο 4387/2016. Αυτό σημαίνει πως ο ανώτατος ονομαστικός μισθός που μπορεί να δηλωθεί στον μηχανισμό δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 6.500 ευρώ.

Αναμένεται βέβαια εντός των ημερών η κοινή Υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την οποία θα καθοριστούν διαδικασία, οι όροι, οι προϋποθέσεις της οικονομικής ενίσχυσης, ιδίως η απαιτούμενη μείωση του κύκλου εργασιών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) ή των ακαθάριστων εσόδων και ο κύκλος εργασιών αναφοράς ή τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς, η επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών (εργατικών ή εργοδοτικών), καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα και αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του προγράμματος.

Πώς λειτουργεί το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που εντάσσονται στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», μπορούν και  προχωρούν σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50% είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες. Το κράτος αναπληρώνει το 60% του καθαρού μισθού που χάνεται λόγω μειωμένης απασχόλησης. Ενώ υπάρχει και κάλυψη κατά 100% από το κράτος εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών στο κομμάτι του μισθού που μειώνεται για τους εργαζόμενους. 

Στον μηχανισμό μπορούν να ενταχθούν εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 31/1/2021.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News