Business & Finance Πέμπτη 8/04/2021, 17:16
BUSINESS & FINANCE

Peter Thiel: Χρηματοοικονομικό όπλο των Κινέζων το Bitcoin

Peter Thiel: Χρηματοοικονομικό όπλο των Κινέζων το Bitcoin

Το Bitcoin ενδεχομένως να αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ, προειδοποίησε ο Peter Thiel, συνιδρυτής του PayPal και ένας από τους σημαντικότερους venture capitalists της Silicon Valley.

«Παρότι είμαι υπέρμαχος των κρυπτονομισμάτων, υπέρμαχος του bitcoin και έχω ακραίες απόψεις, πραγματικά αναρωτιέμαι εάν σε αυτό το σημείο το Bitcoin θα έπρεπε να θεωρείται εν μέρει ένα κινεζικό χρηματοοικονομικό όπλο εναντίον των ΗΠΑ», είπε ο Thiel μιλώντας σε διαδικτυακό σεμινάριο του Richard Nixon Foundation.

«Απειλεί το παραστατικό χρήμα (fiat money), αλλά απειλεί ιδιαίτερα το δολάριο των ΗΠΑ και η Κίνα θέλει να κάνει πράγματα για να το αποδυναμώσει», τόνισε ο Thiel, που είναι μέλος του δ.σ. του Facebook και συνιδρυτής της Palantir Technologies.

Εάν η Κίνα έχει long θέσεις στο Bitcoin, τότε οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναζητήσουν απαντήσεις για τη θέση της, από γεωπολιτικής σκοπιάς, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η Κίνα πρόσφατα δημιούργησε το δικό της εικονικό νόμισμα, ένα ψηφιακό γουάν που ελέγχεται από την κεντρική της τράπεζα. Πάντως, ο Thiel εκτίμησε πως αυτό είναι περισσότερο ένας «απολυταρχικός μηχανισμός μέτρησης» παρά ένα πραγματικό κρυπτονόμισμα.

Στο συνέδριο, ο Thiel επέκρινε επίσης τις Google και Apple επειδή δουλεύουν υπερβολικά στενά με την Κίνα. Για την Google ανέφερε ότι ο τεχνολογικός γίγαντας συνεργάζεται στην τεχνητή νοημοσύνη με τον κινεζικό στρατό και όχι τον αμερικανικό, ενώ στην περίπτωση της Apple ζήτησε στενότερο έλεγχο «γιατί ολόκληρη η αλυσίδα παραγωγής του iPhone βρίσκεται στην Κίνα».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News