Business & Finance Δευτέρα 15/02/2021, 23:28
ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑ

Bitcoin: «Φούσκα» ή προάγγελος μίας νέας τάξης πραγμάτων;

Bitcoin: «Φούσκα» ή προάγγελος μίας νέας τάξης πραγμάτων;

Δεν συμμερίζονται όλοι οι αναλυτές την άποψη ότι το bitcoin είναι φούσκα. Κάποιοι το βλέπουν ως προειδοποίηση ότι επίκεινται πολύ μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές, μία νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων στην οποία οι ΗΠΑ και το δολάριο θα παίζουν λιγότερο σημαντικό ρόλο.

Η τελευταία τετραετία της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ και οι τοξικές πολιτικές του υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη του πλανήτη απέναντι στις ΗΠΑ. Μαζί με αυτό υπονομεύθηκε και η εμπιστοσύνη στη σταθερότητα του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Το αίσθημα αυτό έφθασε στο ζενίθ του στις 6 Ιανουαρίου, όταν έγινε η επίθεση των υποστηρικτών του Τραμπ στο αμερικανικό Καπιτώλιο. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο οικονομικός αναλυτής Κάρεν Πέτρου «υπάρχουν πολλά θύματα από αυτή την επίθεση και το δολάριο είναι ένα από αυτά».

Ο Τραμπ υποβάθμισε το brand USA. Ομως, και ο ίδιος είναι σύμπτωμα των μακροχρόνιων οικονομικών προβλημάτων των ΗΠΑ, προβλήματα τα οποία τα τελευταία χρόνια επικαλύφθηκαν κάτω από τα χαμηλά επιτόκια και τη νομισματική πολιτική, που κρατούν τις τιμές ενεργητικού σε υψηλά επίπεδα, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα το χρέος και τη μόχλευση.

Η άνοδος του bitcoin αντανακλά την άποψη που επικρατεί σε ορισμένες κοινότητες των επενδυτών στις ΗΠΑ ότι η μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 νομισματική πολιτική που υιοθετήθηκε για να σταθεροποιήσει τις αγορές άνοιξε το δρόμο για τη μετά Covid νομισματοποίηση της αύξησης του αμερικανικού χρέους. Υπάρχουν τρεις τρόποι εξόδου από το χρέος: ανάπτυξη, λιτότητα ή κοπή χρήματος. Εάν οι ΗΠΑ εκδώσουν υπερβολικά μεγάλο χρέος στο βαθμό που το δολάριο αρχίσει να χάνει την αξία του, τότε το bitcoin θα πάρει τη θέση του του αμερικανικού νομίσματος ως ασφαλούς νομίσματος.

Σε όλα αυτά υπάρχει και το γεγονός ότι ο κόσμος δεν έχει πλέον έναν πόλο, τις ΗΠΑ, αλλά περισσότερους, καθώς στο παιχνίδι μπαίνει η Κίνα και η Ευρώπη. Η Κίνα έχει ήδη σηματοδοτήσει την πρόθεσή της να απεξαρτηθεί από το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα, αγοράζοντας λιγότερα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και προχωρώντας στο δικό της ψηφιακό νόμισμα. Σε αυτό τον κόσμο, είναι εύκολο να φανταστεί κάποιος ότι το δολάριο θα συνεχίσει να είναι το κύριο αποθεματικό νόμισμα, με το γιουάν και το ευρώ να διεκδικούν μεγαλύτερο ρόλο.

Οι κορυφαίοι της τεχνολογίας, όπως ο Ελον Μασκ της Tesla, o Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Facebook και ο Τζακ Ντόρσεϊ του Twitter πιστεύουν ότι τα ψηφιακά νομίσματα ταιριάζουν πολύ καλυτερα σε αυτό τον κόσμο με τους πολλούς πόλους. Το bitcoin είναι υπεράνω του όποιου νομισματικού εθνικισμού που θα μπορούσε να προκύψει από τη νέα τάξη πραγμάτων.

Θα γίνει το bitcoin ο νέος χρυσός, που θα παρέχει προστασία στο σημερινό μεταβαλλόμενο κόσμο; Ισως. Εξίσου πιθανόν όμως είναι και οι χώρες να δημιουργήσουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο. Ηδη, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν έθεσε το θέμα της μελλοντικής ρύθμισης του κρυπτονομίσματος. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News