Business & Finance Πέμπτη 1/04/2021, 19:05
BUSINESS & FINANCE

Προκαταβολή Σύνταξης: Γιατί δεν προχώρησαν 8.505 αιτήσεις

36.088 αιτήσεις προχώρησαν στο επόμενο στάδιο

Προκαταβολή Σύνταξης: Γιατί δεν προχώρησαν 8.505 αιτήσεις

Σε 44.593 ανήλθε ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων για τη χορήγηση της προκαταβολής σύνταξης, όπως γνωστοποίησε και επισήμως το υπουργείο Εργασίας, μετά την εκπνοή των σχετικών προθεσμιών την 31η Μαρτίου.

Εξ αυτών, στο στάδιο της επεξεργασίας διαβιβάστηκαν οι 36.088, προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν πριν το Πάσχα τόσο την προκαταβολή σύνταξης όσο και τα αναδρομικά.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες 8.505 αιτήσεις, οι 3.227 δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, ενώ απορρίφθηκαν 4.375 επειδή οι αιτούντες λάμβαναν ήδη σύνταξη, 648 επειδή αφορούσαν διεθνείς συντάξεις που δεν ήταν εξαρχής στο πεδίο της ρύθμισης και 255 επειδή δεν υπήρχε απόφαση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή αιτήσεων αφορούσε τη χορήγηση προκαταβολής σύνταξης σε ασφαλισμένους, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση απονομής σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου και δεν λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη.

Οι δικαιούχοι θα εισπράξουν πριν το Πάσχα την πρώτη μηνιαία προκαταβολή των 360 ή 384 ευρώ (σ.σ. ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκει ο ασφαλισμένος) καθώς και τα αναδρομικά που αναλογούν στους μήνες καθυστέρησης απονομής της σύνταξης τους.

Οι περισσότερες οριστικές αιτήσεις αφορούσαν ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ (12.314 αιτήσεις), του τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (8.950) και του τέως ΟΑΕΕ (8.545). 

Η ψηφιακή πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή τόσο για εκείνους που δεν έχουν οριστικοποιήσει την αίτησή τους, όσο και για εκείνους που εκκρεμεί η σύνταξη τους και επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση για προκαταβολή στο μέλλον. 

Ειδικά για τους ασφαλισμένους που υποβάλλουν νέο αίτημα συνταξιοδότησης, ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής τους στην «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης» του e-ΕΦΚΑ, θα συμπληρώνουν και την επιλογή «προκαταβολή σύνταξης».

Μετά την επεξεργασία, εκδίδεται αυτοματοποιημένα για τους δικαιούχους βεβαίωση χορήγησης της προκαταβολής σύνταξης μέσω του μηχανογραφικού συστήματος, η οποία τους κοινοποιείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την ημέρα της πληρωμής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προκαταβολή, ύψους 384 και 360 ευρώ, θα χορηγείται αμέσως μετά την αίτηση συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου και έως ότου εκδοθεί η προσωρινή ή η οριστική σύνταξη. Το μέτρο αποφασίστηκε στο πλαίσιο της δέσμης δράσεων για την αντιμετώπιση των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων (154.000 κύριες, 120.000 επικουρικές).

«Το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων δεν λύθηκε ακόμη. Ακολουθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που σύντομα θα φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή με στόχο την επιτάχυνση στη έκδοση των συντάξεων. Οι παράλληλες δράσεις ενίσχυσης του e-ΕΦΚΑ με προσωπικό και σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό που θα συμβάλλουν σημαντικά στην αλλαγή της σημερινής εικόνας. Αλλά και η ολοκλήρωση του συστήματος ψηφιακής απονομής “ΑΤΛΑΣ”» διαβεβαίωσε, από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News