Business & Finance Τρίτη 30/03/2021, 21:30
ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Ερευνα ανοίγει η Ε.Ε. για τα χρηματιστήρια ενέργειας

Ερευνα ανοίγει η Ε.Ε. για τα χρηματιστήρια ενέργειας

Ερευνα ξεκινά η Κομισιόν προκειμένου να διαπιστώσει εάν τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης σε συναλλαγές βραχυπρόθεσμων ενεργειακών συμβολαίων εμπόδισαν ανταγωνιστές τους σε έξι αγορές, παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο τους κανόνες θεμιτού ανταγωνισμού. 

Το χρηματιστήριο Epex Spot του Παρισιού κυριαρχεί στις συναλλαγές διάρκειας μίας ημέρας σε διάφορες αγορές της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία. Η Κομισιόν θα διευρευνήσει εάν το γαλλικό χρηματιστήριο χρησιμοποίησε την κυρίαρχη θέση του για να εμποδίσει σε πελάτες άλλων χρηματιστηρίων την πρόσβαση στις καλύτερες τιμές και στην ρευστότητα. 

Καθώς η ηλεκτρική ενέργεια δεν μπορεί να αποθηκευτεί σε μεγάλη κλίμακα, είναι ζωτικής σημασίας για τους traders να έχουν πρόσβαση σε όσο το δυνατόν πιο πολλούς πωλητές και αγοραστές. Συνεπώς, το χρηματιστήριο με τη μεγαλύτερη ρευστότητα θα προσελκύσει τους περισσότερους συναλλασσομένους, ενώ τα υπόλοιπα που δεν έχουν αρκετή δραστηριότητα θα δυσκολευθούν να προσελκύσουν πελάτες και επιχειρήσεις. 

Για να εμποδίσει λοιπόν ένα χρηματιστήριο να εξασφαλίζει όλες τις συναλλαγές βραχυπρόθεσμου ορίζοντα, η Ε.Ε. έχει θέσει κανόνες για ανταλλαγή στοιχείων, ούτως ώστε οι πελάτες να μπορούν να εξασφαλίζουν την ίδια τιμή, ανεξαρτήτως από το χρηματιστήριο που χρησιμοποιούν. Το Epex Spot απέρριψε ωστόσο την πρακτική αυτή, δηλ. την ανταλλαγή πληροφοριών. Μέχρι στιγμής, έχει αποφύγει οιοδήποτε σχόλιο για την έρευνα, σημειώνοντας απλώς ότι η συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές δεν σημαίνει ότι το χρηματιστήριο παραβίασε τους κοινοτικούς κανονισμούς για τον ανταγωνισμό.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News