Business & Finance Δευτέρα 29/03/2021, 19:49
BUSINESS & FINANCE

«Κουμπαράς» 1,5 δισ. ευρώ για νέα μέτρα στήριξης

Στα… προσεχώς η εξειδίκευση

«Κουμπαράς» 1,5 δισ. ευρώ για νέα μέτρα στήριξης

«Αποθεματικό» της τάξεως των 1,5 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση και νέων μέτρων στήριξης κρατάει το οικονομικό επιτελείο, κάτι που σημαίνει ότι ο κατάλογος των παρεμβάσεων για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων θα εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο.

Ενώ ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το συνολικό κονδύλι των μέτρων στήριξης θα ξεπεράσει τα 14 δισ. ευρώ, τα μέτρα που έχουν εξειδικευτεί μέχρι στιγμής, περιορίζονται στα 12,6 δισ. ευρώ. Στα… προσεχώς μένει η εξειδίκευση και των υπόλοιπων 1,5 δισ. ευρώ.

Πάντως, για να αποκαλυφθεί και το πώς θα διοχετευτούν αυτοί οι επιπλέον πόροι στην αγορά, δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος. Άμεσα θα γίνουν οι ανακοινώσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης για το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης (με αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ) ενώ είναι πιθανή και η 8η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Σκοπίμως ο υπουργός Οικονομικών δεν εξειδίκευσε περισσότερα μέτρα από σήμερα καθώς θα περιμένει τις αποφάσεις για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς. Όσο αργότερα γίνει το άνοιγμα, τόσο περισσότερα μέτρα στήριξης θα χρειαστούν.

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να παραταθούν και για τον Μάιο οι αναστολές συμβάσεων εργασίας και το «κούρεμα» των ενοικίων. Ωστόσο, εκτιμάται ότι όσο θα ανοίγει η αγορά, τόσο πιο στοχευμένη (και κατά συνέπεια λιγότερο δαπανηρή) θα γίνει η οικονομική στήριξη.

Παρουσιάζοντας το σημερινό πακέτο μέτρων ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην ανάγκη οι όποιες παρεμβάσεις να γίνουν με σύνεση. Γεγονός ότι είναι ότι εκτός από τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού των μέτρων στήριξης, έχει διπλασιαστεί και η πρόβλεψη για το πρωτογενές έλλειμμα μέσα στην φετινή χρονιά.

Από τα περίπου 8 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό, το έλλειμμα εκτιμάται πλέον ότι θα εκτιναχθεί στα 13 ή στα 14 δισ. ευρώ. Η διαφορά των 6 δισ. ευρώ θα καλυφθεί με αύξηση του δημοσίου χρέους αλλά και μείωση των ταμειακών διαθεσίμων. Το πρώτο αναμένεται να κλείσει φέτος στην περιοχή των 350 δισ. ευρώ ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα αναμένεται να υποχωρήσουν με το κλείσιμο της χρονιάς κάτω από τα 25 δισ. ευρώ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News