Business & Finance Παρασκευή 19/03/2021, 12:18
BUSINESS & FINANCE

Πώς εξηγείται η διψήφια πτώση στον τζίρο της βιομηχανίας

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Πώς εξηγείται η διψήφια πτώση στον τζίρο της βιομηχανίας

Διψήφια πτώση εμφάνισε τον Ιανουάριο ο τζίρος στον κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας, ως απόρροια της διατήρησης των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), σε ετήσιο επίπεδο, ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών παρουσίασε μείωση κατά 12,2% έναντι αύξησης 6% τον Ιανουάριο του 2020.

Σε μηνιαίο επίπεδο, παράλληλα, ο βιομηχανικός τζίρος εμφάνισε κάμψη της τάξης του 25,8% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020.

Όσον αφορά τον μέσο δείκτη του 12μήνου Φεβρουαρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021, ο κύκλος εργασιών κατέγραψε μείωση κατά 13,4% έναντι αύξησης 0,2% το αντίστοιχο 12μηνο της περιόδου 2019 – 2020.

Πώς προήλθε η ετήσια πτώση 12,2%

  • Μείωση κατά 12,5% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Η μείωση αυτή προήλθε κυρίως από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών, παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, κατασκευής ειδών ένδυσης.
  • Αύξηση κατά 21,0% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Στην αύξηση αυτή συνέβαλε κυρίως η μεταβολή του δείκτη του διψήφιου κλάδου εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων.

Πώς εξηγείται η διψήφια πτώση στον τζίρο της βιομηχανίας-1

Πού αποδίδεται η μηνιαία πτώση 25,8%

  • Μείωση κατά 27,4% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων.
  • Μείωση κατά 25,8% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης.

Πώς εξηγείται η διψήφια πτώση στον τζίρο της βιομηχανίας-2

Πάντως, κατά τον Ιανουάριο του 2021, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε αύξηση κατά 3,4% σε ετήσιο επίπεδο και κατά 3,2% σε μηνιαίο επίπεδο. Μάλιστα, η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος κατεγράφη στους κλάδους των προϊόντων καπνού, κλωστοϋφαντουργικών υλών, ηλεκτρονικών υπολογιστών – ηλεκτρικών και οπτικών προϊόντων, εξόρυξης μεταλλευμάτων, μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News