Business & Finance Τετάρτη 10/03/2021, 12:21
BUSINESS & FINANCE

Βιομηχανία: Ποιοι κλάδοι στήριξαν το «restart» του 2021

Βιομηχανία: Ποιοι κλάδοι στήριξαν το «restart» του 2021

Θετικά ήταν τα στοιχεία για την ελληνική βιομηχανία κατά τον πρώτο μήνα του 2021, δείγμα της βελτίωσης των προοπτικών της οικονομίας, η οποία το 2020 επλήγη σημαντικά από την πανδημία του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020, παρουσίασε αύξηση κατά 3,4%. Σε σχέση δε, με τον Δεκέμβριο του 2020, η βιομηχανική παραγωγή εμφάνισε άνοδο της τάξης του 3,2%.

Από τους επιμέρους κλάδους, η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος κατεγράφη στους κλάδους των προϊόντων καπνού, κλωστοϋφαντουργικών υλών, ηλεκτρονικών υπολογιστών – ηλεκτρικών και οπτικών προϊόντων, εξόρυξης μεταλλευμάτων, μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Βιομηχανία: Ποιοι κλάδοι στήριξαν το «restart» του 2021-1

Σε μηνιαίο επίπεδο, η υψηλότερη άνοδος σημειώθηκε στους κλάδους των ειδών ένδυσης, μηχανοκίνητων οχημάτων – ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων, προϊόντων καπνού, λοιπού εξοπλισμού μεταφορών και ηλεκτρονικών υπολογιστών – ηλεκτρικών και οπτικών προϊόντων.

Βιομηχανία: Ποιοι κλάδοι στήριξαν το «restart» του 2021-2

Στον αντίποδα, σε αρνητικό έδαφος βρέθηκε η ετήσια βιομηχανική παραγωγή για τους κλάδους επισκευών – εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού, ξύλου και προϊόντων από ξύλο και φελλό, ειδών ένδυσης, επίπλων και δεσμάτων ειδών, αλλά και η μηνιαία βιομηχανική παραγωγή για τους κλάδους των βασικών μετάλλων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.

Βιομηχανία: Ποιοι κλάδοι στήριξαν το «restart» του 2021-3

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 12μηνο του 2020, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής συρρικνώθηκε κατά 2,1% σε σχέση με το 2019, σε μια εξέλιξη η οποία αποδίδεται στο α’ lockdown της οικονομίας, όταν επιβλήθηκε καθολικό «κλείσιμο» της οικονομίας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News