Business & Finance Παρασκευή 19/03/2021, 09:53
BUSINESS & FINANCE

Frigoglass: Μείωση πωλήσεων το δ΄ τρίμηνο του 2020 – Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2021

Frigoglass: Μείωση πωλήσεων το δ΄ τρίμηνο του 2020 – Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2021

Μείωση πωλήσεων κατά 34,9%, στα 63,5 εκατ. ευρώ, κατέγραψε το τέταρτο τρίμηνο του 2020 η Frigoglass, κυρίως λόγω των χαμηλότερων επενδύσεων σε επαγγελματικά ψυγεία εν μέσω των περιορισμών της πανδημίας.

Όπως επισημαίνει η εταιρεία, «ενώ οι τάσεις βελτιώθηκαν το τρίτο τρίμηνο λόγω της επαναλειτουργίας των σημείων πώλησης, η αβεβαιότητα της αγοράς εντάθηκε το τέταρτο τρίμηνο μετά την ανανέωση των περιοριστικών μέτρων λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας σε πολλά μέρη του κόσμου. Όπως ήταν αναμενόμενο, η μείωση των πωλήσεων οφείλεται επίσης στην ισχυρή συγκριτική βάση λόγω μιας εξαιρετικά μεγάλης παραγγελίας από βασικό πελάτη στον κλάδο της Επαγγελματικής Ψύξης κατά το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Υπό αυτές τις συνθήκες, αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη η διαδοχική ανάκαμψη του όγκου πωλήσεων γυάλινων φιαλών στη Νιγηρία, ο οποίος έφτασε το επίπεδο του περασμένου έτους, αν και δεν μετατράπηκε σε αύξηση πωλήσεων λόγω της υποτίμησης του Νάιρα Νιγηρίας, και παρά τις αυξήσεις τιμών που πραγματοποιήθηκαν καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους».

Το μικτό κέρδος (εξαιρουμένων των αποσβέσεων) μειώθηκε κατά 36,5%, σε €15,4 εκατ. το τρίμηνο, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του μικτού περιθωρίου κέρδους κατά 60 μονάδες βάσης, στο 24,2%.

Τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 40,1% (εξαιρουμένων των αποσβέσεων), στα 9,1 εκατ. ευρώ. 

Τα κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 31,2%, στα 6,5 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, με το περιθώριο EBITDA να βελτιώνεται κατά 50 μονάδες βάσης σε 10,3%. Η βελτίωση του περιθωρίου αντανακλά, σύμφωνα με την εταιρεία, τις τρέχουσες πρωτοβουλίες της για τη δημιουργία ενός λιτού και ευέλικτου λειτουργικού μοντέλου. Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) ανήλθαν σε 1,9 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 30,3% σε σχέση με πέρυσι, επηρεασμένα θετικά από τις μειωμένες αποσβέσεις μετά από αυστηρό έλεγχο των επενδύσεων σε όλη τη διάρκεια του έτους, στο πλαίσιο των δραστικών μέτρων που λάβαμε για την προστασία των ταμειακών διαθέσιμων.

Τα χρηματοοικονομικά έξοδα ανήλθαν σε 2,8 εκατ. ευρώ, 1,5 εκατ. ευρώ περισσότερο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. 

Οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε €18 εκατ. το 2020, σημειώνοντας μείωση 3,3 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, λόγω της χαμηλότερης λειτουργικής κερδοφορίας και τη μείωση των δεδουλευμένων εξόδων. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές επωφελήθηκαν από ταμειακή εισροή ύψους 14,7 εκατ. από το καθαρό κεφάλαιο κίνησης, σε σύγκριση με εκροή ύψους 23,3 εκατ. το προηγούμενο έτος, καθώς και από προληπτικά μέτρα για τη βελτίωση της ρευστότητας λόγω της αυστηρής προτεραιοποίησης των κεφαλαιακών δαπανών με έμφαση σε έργα που σχετίζονται με τη συντήρηση. 

Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός ανήλθε σε 255,6 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020, σε σύγκριση με 235 εκατ. το προηγούμενο έτος.

Τον Δεκέμβριο του 2020 καταγράφηκε αύξηση ταμειακών διαθεσίμων, στα 70,2 εκατ., σε σύγκριση με 54,2 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019. Μαζί με τις διαθέσιμες πιστωτικές γραμμές, η εταιρεία διατήρησε μια σχετικά υψηλή ρευστότητα ενόψει της παρατεταμένης αβεβαιότητας, με επαρκές υπόλοιπο ταμειακών διαθέσιμων ώστε να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες χρηματοοικονομικές και κεφαλαίου κίνησης ανάγκες. 

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο ο διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass, Νίκος Μαμουλής, σημείωσε πως παρά τις πρωτόγνωρες προκλήσεις η εταιρεία ανταποκρίθηκε με ευελιξία στο ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Επισήμανε ακόμη πως η βελτίωση των τάσεων κατά το τέταρτο τρίμηνο είναι ενθαρρυντική. «Παρά την τρέχουσα περιορισμένη ορατότητα και την ανανέωση των περιοριστικών μέτρων, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις επενδύσεις των πελατών μας σε επαγγελματικά ψυγεία και τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη του όγκου πωλήσεων γυάλινων φιαλών το 2021».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News