ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Στην αγορά των data center μπαίνει η Noval Property

Στην αγορά των data center μπαίνει η Noval Property

Θωρακισμένη αποδείχτηκε η Noval Property στις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης το 2020, όπως φανερώνουν οι επιδόσεις της εταιρείας ακινήτων του ομίλου Βιοχάλκο. Η εταιρεία εμφάνισε κύκλο εργασιών ύψους 10 εκατ. ευρώ, προ φόρων κέρδη (EBT) ύψους 10,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2 εκατ. ευρώ το 2019 και λειτουργική κερδοφορία (Ebitda) 20,3 εκατ. ευρώ από 7,7 εκατ. ευρώ το 2019. Την περασμένη χρήση αύξησε σε ποσοστό 22% την εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της από 298,5 εκατ. ευρώ (στις 31 Δεκεμβρίου 2019) σε 364,6 εκατ. ευρώ (τέλη 2020), αποτελώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ μετά την Prodea.

Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση της Βιοχάλκο, η αύξηση της εύλογης αξίας επιτεύχθηκε μέσω ενός εταιρικού μετασχηματισμού που περιλαμβάνει την ενσωμάτωση νέων ακινήτων και την ενεργή διαχείριση του χαρτοφυλακίου της.  Ως εκ τούτου, δεν καταγράφηκε σημαντική καθυστέρηση στην καταβολή ενοικίων ή κοινοχρήστων και εξασφαλίστηκε ικανοποιητική ρευστότητα, η οποία έδωσε τη δυνατότητα στη Noval Property να συνεχίσει το αναπτυξιακό της πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του 2020.

Τα κέντρα δεδομένων

H οικονομική έκθεση της Βιοχάλκο αποκαλύπτει πως η Noval Property επιδιώκει να μπει σε μία κατηγορία της αγοράς ακινήτων που τώρα αναπτύσσεται και διαθέτει σημαντικές προοπτικές. Αυτή δηλαδή, των εγκαταστάσεων κέντρων δεδομένων (data center). Όπως αναφέρεται, επιδιώκεται η μετατροπή πρώην βιομηχανικών ακινήτων του ομίλου όχι μόνο σε κέντρα logistics, ξενοδοχειακά συγκροτήματα με κατοικίες, αλλά και σε data centers.

Τα κέντρα δεδομένων αποτελούν μία πολλά υποσχόμενη αγορά, κάτι που γίνεται αντιληπτό εάν ληφθεί υπόψη η πρόσφατη επένδυση της Microsoft, αλλά και οι νέες κινήσεις της Lamda Hellix που τροφοδοτούν τη ζήτηση για τέτοιου είδους χώρους. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Cushman & Wakefield, η Αθήνα ανήκει στις 10 αγορές που παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον για την κατασκευή κέντρων δεδομένων. Από τις υπόλοιπες εννέα ξεχωρίζουν η Στοκχόλμη, η Μόσχα, το Αμπού Ντάμπι, η Βιέννη, το Cape Town και το Ναϊρόμπι. 

Νέες αναπτύξεις και εξαγορές

Στις νέες αναπτύξεις της Noval ανήκουν το συγκρότημα γραφείων «The Orbit» στην Αθήνα, που διαθέτει μικτή δομημένη επιφάνεια 39.650 τ.μ., ξεκίνησε την εμπορική λειτουργία του το 2020, έχοντας μισθωθεί σχεδόν πλήρως. Πρόκειται, όπως αναφέρει η εταιρεία, για το πρώτο έργο με περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) στο επίπεδο Platinum στην Ελλάδα με χρήση της έκδοσης LEED v4.

Επίσης, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι κατασκευαστικές εργασίες για την επέκταση, κατά 25.000 τ.μ. μικτής δομημένης επιφάνειας, του εμπορικού κέντρου River West, με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει την ολοκλήρωση του έργου και την έναρξη λειτουργίας των νέων χώρων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Πρόκειται για επένδυση 20 εκατ. ευρώ μέσω της οποίας επιδιώκεται το River West να καταστεί ακόμη πιο ελκυστικό στους καταναλωτές.

Βασική προτεραιότητα για την εταιρεία αποτελεί και η εξαγορά νέων προνομιακών ακινήτων. Πριν από ένα μήνα, η Noval Property από κοινού με το fund Brook Lane πλειοδότησε στο διαγωνισμό για την πώληση του οικοπέδου της Kodak επί των οδών Χειμάρρας 10-12 και Λεωφόρου Αμαρουσίου – Χαλανδρίου στην περιοχή Σώρος του Αμαρουσίου, προσφέροντας 28,5 εκατ. ευρώ. Με δεδομένη την καλή τοποθεσία του ακίνητου, τα σχέδια των δύο εταιρειών, που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, προβλέπουν την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου κτηρίου γραφείων με εμπορικές χρήσεις και βιοκλιματικές προδιαγραφές. «Θα αναπτυχθεί ένα μοντέρνο και φιλικό προς το περιβάλλον πάρκο γραφείων» αναφέρεται στην οικονομική έκθεση.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News