Business & Finance Πέμπτη 18/03/2021, 21:41
ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Credit Suisse: Οι πρώτες ριπές από την κατάρρευση της Greensill Capital

Credit Suisse: Οι πρώτες ριπές από την κατάρρευση της Greensill Capital

Ορατά είναι πλέον τα πρώτα πλήγματα στη Credit Suisse από τους δεσμούς της με τη Greensill Capital που κατάρρευσε πριν από λίγες ημέρες, καθώς η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της στη διαχείριση ενεργητικού αναστέλοντας την καταβολή μπόνους σε ορισμένα ανώτατα στελέχη.

Η Credit Suisse είχε πολλαπλές σχέσεις με τη Greensill, συμπεριλαμβανομένων κεφαλαίων ύψους 10 δισ.δολαρίων που ήταν συνδεδεμένα με δάνεια της εταιρείας και τα οποία προτείνονταν σε πελάτες της ίδιας της τράπεζας ως ασφαλείς επενδύσεις. Σε μία ένδειξη των επιπτώσεων από το σκάνδαλο που αρχίζει σταδικά να ξετυλίγεται, η Credit Suisse προειδοποίησε ότι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με δικαστικές μηνύσεις από επενδυτές, με απώλεια πελατών αλλά και με επιπλέον κόστος το οποίο ενδεχομένως να επιβαρύνει τα λειτουργικά της αποτελέσματα. Η τράπεζα αποκάλυψε επίσης ότι πιθανόν κάποια από τα δάνεια που έχει δώσει στη Greensill δεν θα αποπληρωθούν.

Επιπλέον, η Credit Suisse έχει κάνει άνοιγμα ύψους 2 δισ.δολαρίων στην GFG Alliance, την αυτοκρατορία χάλυβα του Ινδικής καταγωγής μεγιστάνα Σαντζίβ Γκούπτα, που είναι πελάτης της Greensill. Ξεχωριστά, η Bluestone Resources, αμερικανικός όμιλος στον χώρο της εξόρυξης μετάλλων, κατέθεσε αγωγή κατά της Greensill Capital, ενώ έχει αγοράσει κεφάλαια της Credit Suisse που συνδέονται με τη Greensill.

H Greensill, που είχε την υποστήριξη της SoftBank, υπέβαλε αίτηση για να τεθεί σε καθεστώς πτώχευσης την προηγούμενη εβδομάδα, από τη στιγμή που ο ασφαλιστής της αρνήθηκε να ανανεώσει το πρόγραμμα ασφαλιστικής κάλυψης των δανείων της ύψους 4,6 δισ.δολαρίων. Η Credit Suisse πάγωσε τα κεφάλαιά της ύψους 10 δισ.δολαρίων που ήταν συνδεδεμένα με τη Greensill στις αρχές Μαρτίου.

Τώρα, η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι το δ.σ. διενεργεί έρευνα για τις σχέσεις της με τη Greensill, με την επισήμανση ότι θα εξετάσει την επιστροφή μπόνους που έχουν ήδη καταβληθεί σε ανώτατα στελέχη της. Η αμφιλεγόμενη χρηματοδότησης εφοδιαστικής αλυσίδας που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου βρισκόταν υπό την εποπτεία του τμήματος διαχείρισης ενεργητικού της Credit Suisse, το οποίο θα ανεξαρτοποιηθεί τώρα από το διεθνές τμήμα διαχείρισης πλούτου.

Ο Αντρέας Βεντίτι, αναλυτής της Vontobel, εξηγεί ότι η αναδιάρθρωση αυτή θα σημάνει ότι οι όποιες μελλοντικές ζημίες από τα κεφάλαια της Greensill δεν θα επηρεάσουν τις δραστηριότητες διαχείρισης πλούτου, που αποτελούν την «κορωνίδα» της ελβετικής τράπεζας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News