Business & Finance Πέμπτη 18/03/2021, 19:32
BUSINESS & FINANCE

Eurobank: Οι δύο κίνδυνοι για την απασχόληση στη μετα-Covid εποχή

Eurobank: Οι δύο κίνδυνοι για την απασχόληση στη μετα-Covid εποχή

Τη συμβολή των μέτρων στήριξης της αγοράς εργασίας στον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας αναδεικνύει η Eurobank, στην εβδομαδιαία οικονομική μελέτη «Επτά Ημέρες Οικονομία».

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 15,8% τον Δεκέμβριο από 16,2% τον Νοέμβριο του 2020 και 16,4% τον Δεκέμβριο του 2019. Για το σύνολο δε, το προηγούμενου έτους (μέσος όρος 12 μηνών), ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 16,5% από 17,3% το 2019.

Το ποσοστό ανεργίας, σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας, αποτελεί ένα μέτρο του βαθμού εκμετάλλευσης του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας. Κατά μέσο όρο, σε περιόδους άνθησης της οικονομίας μειώνεται και σε περιόδους κάμψης αυξάνεται.

Παρ’ όλα αυτά, το 2020, δηλαδή το έτος που η ελληνική οικονομία δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού (ύφεση 8,2%), το ποσοστό ανεργίας κινήθηκε πτωτικά. Το ίδιο συνέβη και στις οικονομίες της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας. Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 κρατών μελών καταγράφηκε αύξηση του ποσοστού ανεργίας, η οποία κατά μέσο όρο ανήλθε στο 1%.

Πώς εξηγείται αυτό;

Σύμφωνα με την Eurobank, τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, υπό τη μορφή επιδοτήσεων, είχαν ως αποτέλεσμα την πολύ μικρή –τηρουμένων των αναλογιών– μείωση της απασχόλησης σε όρους ατόμων κατά -0,9% ή κατά 33.500 άτομα.

Εντούτοις, σε όρους ωρών εργασίας, η απασχόληση στην Ελλάδα μειώθηκε κατά -11,2% το 2020, αντικατοπτρίζοντας τη βαθιά συρρίκνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας. Επιπρόσθετα, λόγω των περιοριστικών μέτρων (π.χ. αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων), ένα ποσοστό των ανέργων έπαψε να αναζητά εργασία και οδηγήθηκε εκτός εργατικού δυναμικού.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ανέργων συρρικνώθηκε κατά -6,6% ή κατά 54.100, ενώ ο αριθμός των ατόμων που ανήκουν στον μη ενεργό πληθυσμό αυξήθηκε κατά 1,6% ή κατά 5.500.

Για το 2021, η προβλεπόμενη ανάκαμψη της οικονομίας -ειδικά από το γ’ τρίμηνο- συντείνει στην περαιτέρω μείωση του ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης και η πιθανή αναζήτηση εργασίας –όταν ομαλοποιηθούν οι συνθήκες στο μέτωπο της πανδημίας– από ένα ποσοστό των ατόμων που σήμερα ταξινομείται εκτός εργατικού δυναμικού, δημιουργούν δυνάμεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News