Business & Finance Τετάρτη 17/03/2021, 10:29
BUSINESS & FINANCE

Έκανε πίσω η Uber: Πληρώνει κατώτατο μισθό, άδειες και συντάξεις

Έκανε πίσω η Uber: Πληρώνει κατώτατο μισθό, άδειες και συντάξεις

Κατώτατο μισθό, πληρωμένη άδεια και συντάξεις θα δώσει η Uber στους 70.000 οδηγούς της στη Βρετανία, αφότου η αμερικανική εταιρεία έχασε τη δικαστική μάχη που συνεχιζόταν από το 2016 για το καθεστώς εργασίας των οδηγών της.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν από σήμερα και ουσιαστικά θα δημιουργήσουν ένα «πάτωμα», με τις αμοιβές των οδηγών να μην πέφτουν κάτω από αυτό. Οι οδηγοί της Uber θα λάβουν το λεγόμενο National Living Wage που ισχύει στη Βρετανία για όλους τους άνω των 25 ετών και διαμορφώνεται στις 8,72 λίρες την ώρα.

Όπως είπε η Uber στο BBC, δεν πιστεύει ότι οι αλλαγές αυτές θα προκαλέσουν αύξηση στις ταρίφες. Επίσης, η ευελιξία που έχουν οι οδηγοί της να δουλεύουν όσες ώρες οι ίδιοι επιθυμούν, θα διατηρηθεί.

Εργατολόγοι πιστεύουν ότι η κίνηση της Uber θα έχει τεράστιες συνέπειες για την λεγόμενη gig economy, δηλαδή για όσους δουλεύουν σε τέτοιες ευέλικτες μορφές εργασίας. Ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας, τον περασμένο μήνα, η εταιρεία είχε ισχυριστεί ότι οι οδηγοί της είναι αυτοαπασχολούμενοι, όμως το δικαστήριο έκρινε ότι είναι εργαζόμενοι (αλλά όχι υπάλληλοι), κάτι που σημαίνει ότι δικαιούνται κατώτατο μισθό, πληρωμένες άδειες και συντάξεις.

Η Uber –όπως και άλλες εταιρείες της gig economy- αντιμετωπίζουν το ίδιο ζήτημα και σε άλλες χώρες. Το γεγονός ότι επέλεξε να αλλάξει το σύστημά της αντί να συνεχίσει τον δικαστικό αγώνα ενδεχομένως να αποτελέσει ένα ορόσημο για τον ευρύτερο τομέα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News