Business & Finance Παρασκευή 19/02/2021, 13:43
BUSINESS & FINANCE

Δικαστική «ήττα» για την Uber στην Βρετανία

Εργαζόμενοι με πλήρη δικαιώματα οι οδηγοί της Uber

Δικαστική «ήττα» για την Uber στην Βρετανία

Δικαστική «ήττα» υπέστη η Uber Technologies, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε ότι οι οδηγοί της εταιρείας είναι υπάλληλοι με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, όπως κατώτατος μισθός και επίδομα αδείας.

«Η απόφαση “χτυπάει” την καρδιά του επιχειρηματικού μοντέλου της Uber» επεσήμανε ο δικηγόρος Πολ Τζένινγκς, ο οποίος εκπροσωπεί τους οδηγούς της μεγαλύτερης εταιρείας μεσολάβησης μεταφορών στην Ευρώπη.

Η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου βάζει ένα «τέλος» στην 5ετή διένεξη της Uber για το «status» των οδηγών της, αποτελώντας ένα σημαντικό «χτύπημα» στην παρουσία της εταιρείας στην βρετανική αγορά.

Σε μια πρώτη αντίδραση, η Uber δήλωσε ότι η ετυμηγορία αφορά μόνο όσους οδηγούς προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μ’ όλους τους οδηγούς, σε εθνικό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι η προσφυγή υποβλήθηκε το 2016 από συνολικά 25 οδηγούς της Uber, οι οποίοι ζήτησαν και κέρδισαν πλήρη εργασιακά δικαιώματα από την εταιρεία.

Πλέον, σύμφωνα με τον Τζένινγκς, κάθε οδηγός έχει το δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη, χάρη στο δεδικασμένο που έχει δημιουργηθεί.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News