Business & Finance Τρίτη 9/03/2021, 14:04
BUSINESS & FINANCE

KitchenAid: Πώς ένα μίξερ έγινε σύμβολο του στάτους

KitchenAid: Πώς ένα μίξερ έγινε σύμβολο του στάτους

Μπορεί ένα μίξερ να θεωρείται σύμβολο του στάτους; Εάν βρίσκεται πάνω στον πάγκο κάθε τηλεοπτικού σεφ, κάθε ριάλιτι μαγειρικής και κάθε επίδοξου food blogger, μπορεί. Το KitchenAid αποτελούσε σταθερή αξία για νοικοκυρές και επαγγελματίες της κουζίνας εδώ και δεκαετίες. Όμως αφότου χτύπησε η πανδημία, έγινε «it» προϊόν για όλους εκείνους που πλέον περνούν το lockdown φτιάχνοντας σπιτικό ψωμί και cookies στην κουζίνα τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του CNBC, μόνο  η αμερικανική αγορά των μίξερ πραγματοποιεί τζίρο 1 δισ. δολαρίων το χρόνο και η KitchenAid ευθύνεται για το 28% των πωλήσεων αυτών.

Από το 2008 υπολογίζεται ότι έχουν πουληθεί 31 εκατομμύρια τέτοια μίξερ, αφού το εργοστάσιο της εταιρείας στο Γκρίνβιλ του Οχάιο κατασκευάζει περίπου 2,5 εκατομμύρια κάθε χρόνο.

Παραδόξως, ένα από τα πιο «hot» προϊόντα της εποχής (σύμφωνα με τον Prophet Brand Relevance Index είναι το τρίτο πιο επίκαιρο brand αυτή τη στιγμή), μετρά πάνω από έναν αιώνα ζωής, αφού δημιουργήθηκε το 1914 από την Hobart Manufacturing Company. Το μίξερ που αποκαλούνταν επισήμως Α-80, «βαφτίστηκε» KitchenAid από τη σύζυγο ενός στελέχους της εταιρείας. Όταν το 1919 η εταιρεία παρουσίασε μία μικρότερη εκδοχή του μίξερ, για σπιτική χρήση, μία νοικοκυρά στην οποία το έδωσαν για να το δοκιμάσει είπε: «Δεν με νοιάζει πώς το λέτε, είναι το καλύτερο βοήθημα κουζίνας που είχα ποτέ».

Όμως το σχέδιο που σήμερα βρίσκεται σε εκατομμύρια κουζίνες ανά τον κόσμο δημιουργήθηκε από τον σχεδιαστή Έγκμοντ Άρενς το 1937. Το περίφημο Model K είχε μόλις γεννηθεί και το 1955 κυκλοφόρησε σε πέντε χρώματα.

Το 1986 η Hobart πούλησε την KitchenAid στη Whirlpool αντί 150 εκατ. δολαρίων (δηλαδή πάνω από 350 εκατ. δολάρια σε σημερινές αξίες). Ο νέος ιδιοκτήτης συνεχίζει να συναρμολογεί τα μίξερ στο ίδιο εργοστάσιο του Οχάιο, που λειτουργεί από το 1946.

KitchenAid: Πώς ένα μίξερ έγινε σύμβολο του στάτους-1
φωτ.: KitchenAid 

 

Ένα KitchenAid μπορεί να κοστίζει ακόμα και πάνω από 1.000 ευρώ, όμως όσοι το έχουν αποκτήσει εξηγούν ότι πρόκειται για μία επένδυση: Αυτό το μίξερ θα ζήσει ενδεχομένως περισσότερο και από τον ιδιοκτήτη του. Διάσημος για την ανθεκτικότητά του,  ο σχεδιασμός του δεν έχει αλλάξει από το 1969, κάτι που σημαίνει ότι όλα τα νέα εξαρτήματα που κυκλοφορεί η εταιρεία μπορούν να «κουμπώσουν» σε οποιοδήποτε παλιό  της μίξερ.

Άλλωστε, η μέση ηλικία των KitchenAids που βρίσκονται στις αμερικανικές κουζίνες υπολογίζεται σήμερα στα 6-10 χρόνια. Θεωρείται κλασικό δώρο γάμου, ενώ πολλοί από τους ιδιοκτήτες τους τα κληροδοτούν στην επόμενη γενιά – κάποιοι τα περιλαμβάνουν ακόμα και στη διαθήκη τους. Για πολλούς millennials, η αγορά του πρώτου τους KitchenAid είναι κάτι σαν «ορόσημο ενηλικίωσης».

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS