Business & Finance Τρίτη 2/03/2021, 16:57
BUSINESS & FINANCE

ΔΝΤ: Το εταιρικό χρέος «απειλεί» εκατομμύρια θέσεις εργασίας

ΔΝΤ: Το εταιρικό χρέος «απειλεί» εκατομμύρια θέσεις εργασίας

Για τον κίνδυνο απώλειας 15 εκατ. θέσεων εργασίας, σε περίπτωση νέου κύματος εταιρικών χρεοκοπιών στην Ευρώπη, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), κάνοντας ειδική μνεία στην έλλειψη ρευστότητας που απειλεί ιδίως τις μικρές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου, τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να «διασώσουν» 30 εκατ. θέσεις εργασίας. Παρ’ όλα αυτά, το ποσοστό των μη βιώσιμων επιχειρήσεων εξακολουθεί να αυξάνεται.

Και μάλιστα, η αύξηση είναι δυσανάλογα υψηλή στις περιπτώσεις των πολύ μικρών επιχειρήσεων. Σ’ αυτό το πλαίσιο, κατά το ΔΝΤ, για τη «σωτηρία» του κλάδου απαιτείται ένα μίγμα δημόσιας και ιδιωτικής στήριξης, ύψους 2% έως 3% του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία, άλλωστε, δείχνουν ότι το χρέος των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών βαίνει αυξανόμενο σ’ όλη την Ευρώπη. Χαρακτηριστικά, στο 9μηνο του 2020, το επιχειρηματικό χρέος ξεπέρασε το 20% του ΑΕΠ στη Γαλλία. Στην Ελλάδα δε, έφθασε το 9,1% του ΑΕΠ, ελαφρώς κάτω από τον μέσο όρο στις χώρες της Ευρωζώνης (9,5%).

ΔΝΤ: Το εταιρικό χρέος «απειλεί» εκατομμύρια θέσεις εργασίας-1

Ωστόσο, το ΔΝΤ δεν θεωρεί ορθή την εφαρμογή μιας πολιτικής αμιγώς δημόσιας στήριξης, καθώς κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο «σπατάλης» χρημάτων σε μη βιώσιμες εταιρείες. Αντ’ αυτού, προκρίνει την εμπλοκή του ιδιωτικού τραπεζικού συστήματος στην χρηματοδότηση των διογκούμενων χρεών.

Υπό αυτό το πρίσμα, παραπέμπει στο υβριδικό πρόγραμμα δανειοδότησης της Γαλλίας, το οποίο προβλέπει την εκταμίευση τραπεζικών δανείων με εγγυήσεις του γαλλικού δημοσίου. Ένα άλλο παράδειγμα, το οποίο επικαλείται, είναι ο μηχανισμός αξιολόγησης βιωσιμότητας στην Ιρλανδία. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News