Business & Finance Πέμπτη 25/02/2021, 12:38
BUSINESS & FINANCE

PWC: Αύξηση 94% στην αξία των επιχειρηματικών deals το β΄ εξάμηνο του 2020

Unsplash

Αύξηση 18% σε όγκο και 94% σε αξία εμφάνισαν οι συγχωνεύσεις και εξαγορές κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, με υψηλές αποτιμήσεις και έντονο ανταγωνισμό στον ψηφιακό και τεχνολογικό κλάδο, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη της PwC «Global M&A Industry Trends». 

Στην Ελλάδα, πάντως, ο αριθμός των επιχειρηματικών deals ήταν μειωμένος. «Σε ότι αφορά στην Ελλάδα, με βάση τα ευρήματα της ετήσιας μελέτης των Ε&Σ ο αριθμός των εξαγορών και συγχωνεύσεων, κατά το 2020 μειώθηκε. Ωστόσο, η συνολική αξία των συναλλαγών παραμένει στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος ως αποτέλεσμα ολοκλήρωσης μεγαλύτερων συναλλαγών», σχολίασε ο Γιώργος Μακρυπίδης, Partner, Deals, PwC Ελλάδας

«Η πανδημία του COVID-19 μας έδωσε μια εικόνα για το τι επιφυλάσσει το μέλλον. Η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης και του μετασχηματισμού των επιχειρήσεών έγινε απόλυτη προτεραιότητα εν μια νυκτί. Οι  Ε&Σ αποτελούν τον ταχύτερο τρόπο επίτευξης του απαιτούμενου μετασχηματισμού διαμορφώνοντας ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό τοπίο για τα σωστά deal», σχολιάζει ο Brian Levy, Global Deals Industries Leader της PwC, Partner της PwC ΗΠΑ.

Τα βασικά συμπεράσματα από τις συναλλαγές του δεύτερου εξαμήνου του 2020 περιλαμβάνουν:

●      Η υψηλότερη αξία των συναλλαγών κατά το β’ εξάμηνο του 2020 οφείλεται εν μέρει σε αύξηση των συμφωνιών που ξεπερνούν τα 5 δισ. δολαρίων. Γενικά, ανακοινώθηκαν 56 τέτοια megadeal κατά το β’ εξάμηνο του 2020, σε σύγκριση με 27 κατά το α’ εξάμηνο.

●      Οι τομείς της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών κατέγραψαν την υψηλότερη αύξηση σε αριθμό και αξία συναλλαγών κατά το β’ εξάμηνο του 2020. Στον τομέα τεχνολογίας ο αριθμός των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 34% ενώ η αξία κατά 188%. Αντίστοιχα στις τηλεπικοινωνίες ο αριθμός των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 15% ενώ η αξία κατέγραψε σημαντική άνοδο σχεδόν 300% χάρη σε τρία megadeal στις τηλεπικοινωνίες.

●      Σε περιφερειακό επίπεδο, ο όγκος των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 20% στην αμερικανική ήπειρο, 17% στην περιοχή Ευρώπης – Μέσης Ανατολής και Αφρικής και 17% στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού μεταξύ α’ και β’ εξαμήνου του 2020. Στην αμερικανική ήπειρο σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση, άνω του 200%, στην αξία των συναλλαγών, κυρίως λόγω κάποιων σημαντικών megadeal το β’ εξάμηνο του έτους.

Ο COVID-19 επιταχύνει τα deals σε ψηφιακές και τεχνολογικές επενδύσεις σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά

Οι επενδύσεις με μεγάλη ζήτηση κατέγραψαν υψηλές αποτιμήσεις και ισχυρό ανταγωνισμό, με βάση μακροοικονομικούς παράγοντες. Μεταξύ αυτών, τα χαμηλά επιτόκια, το όραμα για απόκτηση καινοτόμων, ψηφιακών ή τεχνολογικών εταιρειών και η ύπαρξη υψηλού διαθέσιμου κεφαλαίου τόσο από εταιρικού αγοραστές (πάνω από 7,6 τρισ. δολάρια σε μετρητά και εμπορεύσιμους τίτλους) όσο και από  ιδιωτικά μετοχικά κεφάλαια (1,7 τρισ. δολάρια).

Στοιχεία ενεργητικού σε τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία όπως η βιομηχανική παραγωγή ή αυτούς που επηρεάζονται από παράγοντες όπως η μετάβαση κλιματική ουδετερότητα επιφέρει δομικές αλλαγές τις οποίες θα πρέπει να διαχειριστούν οι εταιρείες. Όταν  η μελλοντική βιωσιμότητα των επιχειρηματικών μοντέλων έρχεται αντιμέτωπη με τις μεγάλες προκλήσεις, οι εταιρείες ενδέχεται να στραφούν σε ευκαιρίες Ε&Σ ή σε αναδιάρθρωση για να διατηρήσουν την αξία τους, αναφέρει η PWC.

Οι deal makers αξιολογούν τη δημιουργία αξίας από μη παραδοσιακές πηγές

Μη παραδοσιακές πηγές δημιουργίας αξίας, όπως ο αντίκτυπος των παραγόντων Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση (ESG), αποτελούν πόλο έλξης των deal makers και λαμβάνονται υπόψη για την στρατηγική λήψη αποφάσεων και due diligence.

«Δεδομένης της υψηλής ύπαρξης διαθέσιμων κεφαλαίων, οι σωστές επιχειρήσεις επιζητούν υψηλούς πολλαπλασιαστές και τους επιτυγχάνουν. Εάν αυτό συνεχιστεί – και θεωρώ ότι θα συνεχιστεί – τότε η ανάγκη επικέντρωσης στη δημιουργία αξίας είναι πλέον πιο επίκαιρη από ποτέ για επιτυχημένες Ε&Σ» αναφέρει ο Malcolm Lloyd, Global Deals Leader, Partner της PwC Ισπανίας.

Η αγορά Αρχικών Δημόσιων Προσφορών (IPO) και ο αντίκτυπος της στις Ε&Σ

Κατά τους τελευταίους έξι μήνες παρατηρήθηκε κατά κόρον χρήση των εταιρειών εξαγορών ειδικού σκοπού (SPAC) για τη συγκέντρωση επενδυτικών κεφαλαίων σε μια ιδιαίτερα ενεργή αγορά IPO. Κατά το 2020, τα SPAC άντλησαν κεφάλαια ύψους περίπου 70 δισ. δολαρίων σε περισσότερα από τα μισά IPO των ΗΠΑ. Οι εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου υπήρξαν βασικοί παίχτες στην πρόσφατη έκρηξη των SPAC, αξιοποιώντας τα ως χρήσιμη εναλλακτική πηγή κεφαλαίων. Αναμένεται περισσότερη δραστηριότητα SPAC το 2021, ειδικά σε στοιχεία ενεργητικού όπως οι υποδομές φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αποθήκευσης ενέργειας και τεχνολογία υγείας.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News