Business & Finance Δευτέρα 22/02/2021, 16:43
BUSINESS & FINANCE

Panini και Birkenstock ψάχνουν «αγοραστή»

Και οι δύο εταιρείες έχουν μακρά ιστορία

Panini και Birkenstock ψάχνουν «αγοραστή»

Στο «club» των εμβληματικών ιστορικών εταιρειών, οι οποίες τίθενται προς πώληση, συμπεριλαμβάνονται πλέον οι Panini και Birkenstock, καθώς οι ιδιοκτήτες τους θέλουν να κεφαλαιοποιήσουν την ευνοϊκή συγκυρία των υψηλών αποτιμήσεων.

Η Panini, η οποία είναι παγκοσμίως γνωστή για τα άλμπουλ με αυτοκόλλητα ποδοσφαιρικών ομάδων και ποδοσφαιριστών, έχει μπει στο στόχαστρο μιας σειράς ξένων εταιρειών, με τον ομώνυμο ιταλικό εκδοτικό οίκο να εμφανίζεται θετικός στο ενδεχόμενο πώλησης.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη γερμανική Birkenstock, η οποία είναι διάσημη για τα ξεχωριστά σανδάλια της. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η αξία της εταιρείας κυμαίνεται σε πάνω από 4 δισ. ευρώ, με το fund L Catterton να έχει ήδη εκφράσει ζωηρό ενδιαφέρον.

Και οι δύο εταιρείες έχουν μακρά ιστορία και φυσικά, πλήθος «πιστών».

Η Panini ιδρύθηκε πριν από έξι δεκαετίες στην πόλη Μοντένα της Ιταλία, δημιουργώντας τα ομώνυμα αυτοκόλλητα για τις μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Το 2018, οι ετήσιες πωλήσεις ξεπέρασαν το 1 δισ. δολάρια, καθώς οι συλλέκτες μπορούν να δώσουν αρκετά χρήματα, προκειμένου να συμπληρώσουν τα δημοφιλή ποδοσφαιρικά άλμπουλ, τα οποία βρίσκονται στα γραφεία μικρών και μεγάλων.

Τη δεκαετία του ‘60 ιδρύθηκε και η Birkenstock, η οποία βέβαια έχει «ρίζες» από το 1774, όταν ο Τζον Άνταμ Μπίρκενστοκ «μπάλωνε» ρούχα στη Γερμανία. Τα εμβληματικά σανδάλια έγιναν ανάρπαστα, ιδίως ανάμεσα στα μέλη της κοινότητας των χίπις.

Μάλιστα, στις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της έχει «ακουστεί» και το όνομα του αμερικανικού fund CVC Capital, το οποίο έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα και στην Ελλάδα, ενώ το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News