Business & Finance Τετάρτη 17/02/2021, 15:37
BUSINESS & FINANCE

Revolut: Η start up που τα έβαλε με τους γίγαντες του banking έρχεται στην Ελλάδα

Revolut: Η start up  που τα έβαλε με τους γίγαντες του banking έρχεται στην Ελλάδα

Ο Νικ Στορόνσκι ελπίζει να κάνει στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα ό,τι έκανε η Amazon στο λιανεμπόριο. Ο άνθρωπος που έβαλε σκοπό του να ανταγωνιστεί τα μεγαθήρια του αμερικανικού banking, όπως είναι η JP Morgan και η Bank of America, παραδέχεται ότι όταν ίδρυσε την Revolut δεν γνώριζε και πολλά για τις πληρωμές. «Είχαμε μια ιδέα, ότι θέλαμε να τις κάνουμε δωρεάν. Έτσι, βουτήξαμε στα βαθιά», έλεγε σε μία συνέντευξή του. 

Μόνο με μία εφαρμογή και μία κάρτα, η Revolut ξεκίνησε να ανταγωνίζεται τα παραδοσιακά ονόματα του banking, που έχουν πολλές δεκαετίες ιστορίας και πολλά δισεκατομμύρια σε κεφάλαια. «Για να είμαι ειλικρινής, δεν ανησυχώ πραγματικά για τις τράπεζες. Το προϊόν μας είναι τόσο καλύτερο και φθηνότερο από τις τράπεζες», έλεγε σε κάποιο δημοσιογράφο, όταν πια είχε γίνει γνωστός στους κύκλους του fintech για το ότι δεν μασάει τα λόγια του.

Γεννημένος σε μία μικρή πόλη λίγο έξω από τη Μόσχα, ο 36χρονος σήμερα Στορόνσκι έπαιζε μποξ σαν παιδί. Σπούδασε φυσική σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Ρωσίας και έγινε πρωταθλητής της κολύμβησης.  

Πριν καν ολοκληρώσει τις σπουδές του, έπιασε την πρώτη του δουλειά στο finance, ως trader της Lehman Brothers. Έφυγε πριν η τράπεζα καταρρεύσει για να δουλέψει στην Credit Suisse, στις αρχές του 2008. 

Revolut: Η start up  που τα έβαλε με τους γίγαντες του banking έρχεται στην Ελλάδα-1

Το 2015 έστησε τη Revolut μαζί με τον Βλαντ Γιατσένκο. Το αρχικό τους όραμα ήταν να προσφέρουν συναλλαγές σε συνάλλαγμα χωρίς χρεώσεις. «Η όλη ιδέα ήταν να προσφέρουμε το προϊόν δωρεάν και μετά να πουλάμε άλλες υπηρεσίες. Επομένως, απλά χρειαζόταν να έχουμε υψηλούς αριθμούς πελατών», εξηγούσε. Στην πορεία, η Revolut πρόσθεσε στην πλατφόρμα της πληθώρα υπηρεσιών, όπως το online trading μετοχών και κρυπτονομισμάτων, τις peer-to-peer αποστολές χρημάτων, ταξιδιωτική ασφάλιση, εταιρικούς λογαριασμούς και τη δυνατότητα δανεισμού σαν ένα είδος προκαταβολής έναντι μισθών. 

Με αποτίμηση 5,5 δισ. δολαρίων, η Revolut έχει σήμερα περισσότερους από 15 εκατ. πελάτες σε όλο τον κόσμο. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, όπου υπολογίζει ότι ένας στους τρεις ενήλικες χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της, παρότι έχει κάνει ελάχιστο marketing. Πέρυσι, η Deloitte ξεχώριζε τη Revolut ως την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία τεχνολογίας στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. 

Η εταιρεία μόλις ανακοίνωσε την επέκταση των υπηρεσιών της στην Ελλάδα, όπου υπολογίζει ότι έχει προσελκύσει πάνω από 270.000 πελάτες. Παρέχοντας πλέον την υπηρεσία Revolut Bank, προσθέτει στις υπηρεσίες της και τους καταθετικούς λογαριασμούς. 

Όμως, ο μεγάλος στόχος της Revolut αυτή την εποχή δεν είναι άλλος από την αμερικανική αγορά. Όπως μόλις αποκάλυψε στο CNN  Business, η εταιρεία σκοπεύει να καταθέσει αίτηση τράπεζας στις ΗΠΑ, ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του αμερικανικού κοινού. 

Στόχος της είναι να γίνει ένα ψηφιακό «one-stop shop» που θα προσφέρει όλες τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. 

Σε έναν πολύ ανταγωνιστικό χώρο, όπου οι νέες start ups του fintech πολεμούν με τα παραδοσιακά ονόματα της τραπεζικής, η Revolut απέκτησε τη φήμη μιας εταιρείας με σκληρό εργασιακό περιβάλλον. Ο ίδιος ο Στορόνσκι λέει ότι βρίσκεται στο γραφείο του από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ τις περισσότερες ημέρες, και παρότι αποδέχεται τη φήμη του απαιτητικού αφεντικού που τον ακολουθεί, απορρίπτει τις κατηγορίες ότι εξουθενώνει το προσωπικό του. «Για να κάνεις τον κόσμο καλύτερο, θα χρειαστεί να σπάσεις τοίχους. Και για να σπάσεις τοίχους πρέπει να προσπαθήσεις πραγματικά σκληρά, και δυστυχώς το να προσπαθείς σκληρά σε πολλές περιπτώσεις σημαίνει ότι χρειάζεται να ξοδέψεις χρόνο σε αυτό», λέει.  

Όμως, η τοξική εργασιακή κουλτούρα είναι ένας μόνο από τους λόγους για τους οποίους η Revolut έγινε αντικείμενο αρνητικής δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια. Η συμμόρφωσή της με τους κανόνες περί ξεπλύματος χρήματος, οι συχνές αποχωρήσεις στελεχών, ακόμα και οι υποτιθέμενοι δεσμοί της εταιρείας με το Κρεμλίνο (αφού ο πατέρας του Στορόνσκι δουλεύει για την Gazprom) βρέθηκαν στο επίκεντρο αρνητικών δημοσιευμάτων.

Ωστόσο, όταν το CNN τον ρώτησε ποιο από τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η Revolut τον κρατά ξύπνιο τα βράδια, ο Στορόνσκι απάντησε με το γνωστό, ευθύ στυλ του: «Κοιμάμαι καλά». 

Κ. Σαμ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS