Business & Finance Τρίτη 16/02/2021, 16:43
BUSINESS & FINANCE

Η Κίνα είναι πλέον ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρώπης

Η Κίνα είναι πλέον ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρώπης

Η Κίνα εκθρόνισε για πρώτη φορά τις ΗΠΑ για να γίνει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρώπης πέρυσι, δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat. 

Οι εξαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κίνα αυξήθηκαν πέρυσι κατά 2,2%, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση 5,6%. Αντίστοιχα, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 8,2% και οι εισαγωγές εμφάνισαν μείωση 13,2%. 

«Ο λόγος είναι προφανώς το γεγονός ότι η Κίνα/Ασία είναι η μοναδική περιοχή που βιώνει μία ωραία ανάκαμψη τύπου V», είπε στο CNBC οπ οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski. 

Αυτό σημαίνει ότι η εξάρτηση της ευρωπαϊκής οικονομίας από την Κίνα έχει αυξηθεί, με αποτέλεσμα η ήπειρος να βρίσκεται πλέον ενώπιον ενός διλήμματος, όπως εξηγεί ο Brzeski: Θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στις εμπορικές σχέσεις της με την Κίνα και τη βοήθεια προς τις ΗΠΑ στο τεχνολογικό μέτωπο. 

Ως γνωστόν, ΗΠΑ και Ε.Ε. έχουν συγκρουστεί με το Πεκίνο για την τεχνολογία του 5G και τα ζητήματα της πνευματικής ιδιοκτησίας. «Υπάρχει ο κίνδυνος ότι ο συμβιβασμός και η ισορροπία ανάμεσα στους δύο θα υπονομεύσει τη μελλοντική ανάπτυξη», σημειώνει ο οικονομολόγος της ING. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News