Business & Finance Τρίτη 16/02/2021, 16:41
BUSINESS & FINANCE

Τουρκική λίρα: Από το χειρότερο στο καλύτερο νόμισμα παγκοσμίως

Από το ναδίρ στο ζενίθ

Τουρκική λίρα: Από το χειρότερο στο καλύτερο νόμισμα παγκοσμίως

Μπορεί το 2020 να μην ήταν το καλύτερο δυνατό έτος, αλλά το 2021 τής ανήκει ολοκληρωτικά. Ο λόγος για την τουρκική λίρα, η οποία μέχρι στιγμής εμφανίζει σωρευτικά κέρδη της τάξης του 23%, παρουσιάζοντας την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως από τις αρχές του νέου έτους.

Κι όλα αυτά, χάρη στην απόφαση της Άγκυρας να υιοθετήσει μια πιο ορθόδοξη νομισματική πολιτική και να επιστρέψει στην στρατηγική των υψηλών επιτοκίων. 

Έτσι, μέσα σε λίγους μήνες, οι διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων -από 10,25% τον Οκτώβριο σε 17% τον Φεβρουάριο- είχαν ως αποτέλεσμα ένα εντυπωσιακό ράλι για το τουρκικό νόμισμα.

Μάλιστα, διάφοροι αναλυτές, όπως της Societe Generale και της HSBC Holdings, εκτιμούν ότι το ράλι δεν έχει τελειώσει ακόμη, προεξοφλώντας μια περαιτέρω ενίσχυση της λίρας ακόμη και στα επίπεδα των 6,5 λιρών ανά δολάριο έως τα τέλη του 2021. 

Τουρκική λίρα: Από το χειρότερο στο καλύτερο νόμισμα παγκοσμίως-1

Σήμερα, η ισοτιμία λίρας – δολαρίου κυμαίνεται σε 6,9 λίρες/δολάριο, αισθητά μειωμένη σε σχέση με την κορύφωση της νομισματικής κρίσης τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η ισοτιμία είχε εκτιναχθεί σε 8,5 λίρες/δολάριο. 

Αναμφίβολα, η επιστροφή στη συμβατική νομισματική πολιτική, η οποία προβλέπει αυξήσεις επιτοκίων για την στήριξη του νομίσματος και την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού, έχει ήδη αποδώσει καρπούς, δικαιώνοντας τον νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Νασί Αγκμπάλ. 

Όμως, δεν είναι λίγοι όσοι φοβούνται τον «οδοστρωτήρα» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανειλημμένως έχει ταχθεί εναντίον των υψηλών επιτοκίων. Μία τέτοια «αλλαγή πλεύσης», οπωσδήποτε, θα στείλει εκ νέου αρνητικά μηνύματα στις αγορές. 

«Δεν μπορεί τίποτα να σταματήσει τον πρόεδρο Ερντογάν από το να πιέζει την κεντρική τράπεζα για πρώιμες μειώσεις επιτοκίων. Το έκανε το 2014, το έκανε και το 2019» υπεθυμίζει ο Έρικ Μέγερσον, αναλυτής της Handelsbanken.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News