Business & Finance Δευτέρα 2/11/2020, 12:08
BUSINESS & FINANCE

Τι οδήγησε σε συρρίκνωση την ελληνική μεταποίηση τον Οκτώβριο

Τι οδήγησε σε συρρίκνωση την ελληνική μεταποίηση τον Οκτώβριο

Σε τροχιά συρρίκνωσης επέστρεψε τον Οκτώβριο ο τομέας μεταποίησης στην Ελλάδα, μετά το υψηλό επτά μηνών που είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο, καθώς οι επιπτώσεις της αναζωπύρωσης της πανδημίας του κορωνοϊού μείωσαν τη ζήτηση.

Τι οδήγησε σε συρρίκνωση την ελληνική μεταποίηση τον Οκτώβριο-1

Ειδικότερα, ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit έκλεισε στις 48.7 μονάδες τον Οκτώβριο, τιμή χαμηλότερη από τις 50.0 μονάδες του Σεπτεμβρίου, υποδεικνύοντας οριακή επιδείνωση της υγείας του ελληνικού τομέα παραγωγής αγαθών.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της έρευνας PMI® η συνολική μείωση ήταν κυρίως αποτέλεσμα της εκ νέου μείωσης της παραγωγής και της σφοδρότερης υποχώρησης των νέων παραγγελιών, καθώς η ζήτηση τόσο από τους εγχώριους πελάτες όσο και από τους πελάτες του εξωτερικού μειώθηκε.

Τα παραπάνω είχαν ως συνέπεια την αύξηση του αναξιοποίητου εργατικού δυναμικού του τομέα και τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων από τις εταιρείες. Παρόλα αυτά, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε λόγω της ελπίδας για λήξη της πανδημίας.

Στο μεταξύ, οι επιβαρύνσεις κόστους αυξήθηκαν σταθερά και με ταχύτερο ρυθμό λόγω των ελλείψεων από πλευράς των προμηθευτών. Οι εταιρείες προσπάθησαν επισταμένως να μετακυλίσουν το υψηλότερο κόστος, καθώς οι ανταγωνιστικές πιέσεις προκάλεσαν τη μείωση των τιμών πώλησης.

Σημειώνεται πως η παραγωγή συρρικνώθηκε για έβδομη φορά τους τελευταίους οκτώ μήνες στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα, καθώς οι εταιρείες δυσκολεύτηκαν να ενισχύσουν τις πωλήσεις λόγω των ασθενών συνθηκών ζήτησης. Η ταχύτερη μείωση των νέων παραγγελιών συνέβαλε στη μείωση της παραγωγής τον Οκτώβριο, με τις εταιρείες να αναφέρουν ως κύριο λογο την αναζωπύρωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ευρώπη, η οποία επηρέασε αρνητικά τις συνθήκες ζήτησης, κυρίως στον τομέα τροφίμων. Κατά συνέπεια, η ζήτηση από το εξωτερικό περιορίστηκε επίσης, υποχωρώντας με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών.

Αισιοδοξία για τις προοπτικές της παραγωγής το επόμενο έτος

Παρά την εκ νέου μηνιαία μείωση του όγκου παραγγελιών, οι προβλέψεις των εταιρειών σχετικά με την παραγωγή για το επόμενο έτος βελτιώθηκαν στο ξεκίνημα του τέταρτου τριμήνου. Οι ελπίδες για τη λήξη της πανδημίας COVID-19 και η ανανεωμένη ζήτηση των πελατών ήταν, σύμφωνα με αναφορές, ο λόγος αύξησης της εμπιστοσύνης. Ως προς τις τιμές, οι επιβαρύνσεις κόστους που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί αγαθών αυξήθηκαν με σταθερό ρυθμό τον Οκτώβριο. Ο ρυθμός αύξησης ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο, καθώς το υψηλότερο κόστος πρώτων υλών οδήγησε στην αύξηση των τιμών εισροών. Οι εταιρείες δεν κατάφεραν, ωστόσο, να μετακυλίσουν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες, καθώς οι ανταγωνιστικές πιέσεις και οι προσπάθειες ενίσχυσης των πωλήσεων οδήγησαν σε περαιτέρω μειώσεις τιμών. Ο ρυθμός μείωσης των τιμών πώλησης ήταν, σε γενικές γραμμές, σταθερός.

Κατ’ αναλογία με τις συνθήκες ασθενέστερης ζήτησης, οι εταιρείες μείωσαν τον αριθμό των εργαζομένων για πρώτη φορά σε διάστημα τριών μηνών. Η μείωση της απασχόλησης συνδέθηκε συχνά με το επιπλέον διαθέσιμο εργατικό δυναμικό και τις απαραίτητες απολύσεις. Συγχρόνως, ο όγκος ανεκτέλεστων εργασιών μειώθηκε ραγδαία και με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα πέντε μηνών.

Επιπλέον οι εταιρείες κατέγραψαν περαιτέρω προβλήματα σχετικά με τις προμήθειες, καθώς η απόδοση των προμηθευτών επιδεινώθηκε κατακόρυφα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News