BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: Πώς θα είναι ο κόσμος το 2050;

Capital Economics: Πώς θα είναι ο κόσμος το 2050;

Η πανδημία δεν θα προκαλέσει μόνιμα σημάδια στην οικονομία, τα χρέη που θα αφήσει πίσω του ο κορωνοϊός θα παραμείνουν υπό έλεγχο με τη βοήθεια των χαμηλών επιτοκίων και του υψηλότερου πληθωρισμού, το τέλος της εποχής του πετρελαίου θα αρχίσει το 2030, οι μετοχές θα δώσουν καλύτερα κέρδη από τα ομόλογα και η αγορά ακινήτων θα αλλάξει για πάντα. Αυτές είναι μερικές από τις τάσεις που θα διαμορφώσουν την παγκόσμια οικονομία τα επόμενα 30 χρόνια, όπως προκύπτει από τη σχετική ανάλυση της Capital Economics σχετικά με τον κόσμο το 2050, που παρουσιάστηκε σε σημερινό webinar.

1.       Η πανδημία δεν θα έχει μόνιμες επιπτώσεις στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα εμβόλια αναμένεται να επιτρέψουν την αποκατάσταση της δραστηριότητας και οι περισσότερες οικονομίες θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο προ-κορωνοϊού μονοπάτι τους. Θα υπάρξουν μόνιμες αλλαγές στις συμπεριφορές,  αλλά αυτές δεν θα είναι κατ΄ ανάγκη αρνητικές για το συνολικό ΑΕΠ.

Capital Economics: Πώς θα είναι ο κόσμος το 2050;-1

2.       Είναι πολύ νωρίς για να ξεγράψει κανείς την ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες αγορές.

Σε αντίθεση με την άποψη που εκφράζουν πολλοί οικονομολόγοι, οι αναλυτές της Capital Economics δηλώνουν αισιόδοξοι  ότι η τεχνολογική πρόοδος  θα ενισχύσει την αύξηση της παραγωγικότητας στις ανεπτυγμένες οικονομίες, βοηθώντας να αντισταθμιστεί η αρνητική επίδραση στην αύξηση της απασχόλησης από τη γήρανση των πληθυσμών. Μάλιστα, η άποψη αυτή ενισχύθηκε από την αυξημένη χρήση της τεχνολογίας που έφερε η πανδημία, κατά τη διάρκεια της οποίας η τάση της ψηφιακής μετάβασης επιταχύνθηκε κατά αρκετά χρόνια.

3.       Η ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών θα είναι πιο αργή.

Η ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών θα συνεχίσει να είναι υψηλότερη σε σχέση με εκείνη του ανεπτυγμένου κόσμου, αλλά όχι στο βαθμό που βλέπαμε στο πρόσφατο παρελθόν. Η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί σε πολλές από τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες και οι αντιδράσεις για την παγκοσμιοποίηση έχουν ενταθεί. Οι πολιτικές με τις οποίες απάντησε η Κίνα στην κρίση του κορωνοϊού  θα τονίσουν τα δομικά προβλήματά της, με αποτέλεσμα η οικονομία της να μην ξεπεράσει την αμερικανική για να γίνει η μεγαλύτερη του κόσμου έως το 2050.

Capital Economics: Πώς θα είναι ο κόσμος το 2050;-2

4.       Οι χαράσσοντες τις πολιτικές θα ανεχθούν τον υψηλότερο πληθωρισμό στις ανεπτυγμένες αγορές.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πολύ χαμηλός τα επόμενα χρόνια, αλλά εκτιμάται ότι θα σημειωθεί σημαντικά σε ορίζοντα 5-10 ετών. Οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να  καταλήξουν ότι ένας ελαφρώς υψηλότερος πληθωρισμός είναι ένα τίμημα που αξίζει να πληρώσουν για την επίτευξη άλλων στόχων της πολιτικής τους. Η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι πιο σημαντική στις ΗΠΑ.

5.       Άλλη μία δεκαετία αρνητικών πραγματικών επιτοκίων.

Το επίπεδο ισορροπίας των πραγματικών επιτοκίων αναμένεται να αυξηθεί μόνο σταδιακά από τα σημερινά εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, τα επόμενα 30 χρόνια. Επιπλέον, οι policymakers αναμένεται να εστιάσουν στο να κρατήσουν τα πραγματικά επιτόκια σε τεχνητά χαμηλά επίπεδα, ώστε να διασφαλίσουν ότι τα χρέη είναι βιώσιμα.

6.       Τα υψηλά επίπεδα του χρέους θα είναι υπό έλεγχο.

Η πανδημία θα αφήσει μία κληρονομιά υψηλότερων χρεών στις ανεπτυγμένες οικονομίες, αλλά η Capital Economics εκτιμά ότι αυτά θα είναι υπό έλεγχο, μέσω των χαμηλών επιτοκίων και της ανοχής των κεντρικών τραπεζών απέναντι σε μία σημαντική αύξηση του πληθωρισμού.  

7.       Ο κορωνοϊός επισπεύδει την κορύφωση της ζήτησης του πετρελαίου.

Η εστίαση των μέτρων στήριξης των οικονομιών όλου του κόσμου στην πράσινη ενέργεια έχει φέρει πιο κοντά τη στιγμή όπου η ζήτηση για πετρέλαιο θα κορυφώσει, στο 2030. Μελλοντικά, οι τιμές του πετρελαίου θα επηρεαστούν αρνητικά, ενώ κάποιες αναδυόμενες θα δυσκολευτούν να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους. Μία κατηγορία που θα βγει κερδισμένη θα είναι οι παραγωγοί των πόρων που χρειάζονται για τη μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας.

8.       Η πιο πράσινη ανάπτυξη δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη πιο αδύναμη ανάπτυξη.

Υπάρχουν φόβοι ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη, όμως η Capital Economics πιστεύει ότι αυτές οι ανησυχίες είναι υπερβολικές. Οι πράσινες δαπάνες θα τονώσουν την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα και η εφαρμογή των νέων πράσινων τεχνολογιών σε άλλους κλάδους θα επιδράσει θετικά στην παραγωγικότητα μακροπρόθεσμα.

9.       Οι αμερικανικές μετοχές θα συνεχίσουν να υπερ-αποδίδουν έναντι των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων.

Ενώ οι αποτιμήσεις της Wall Street είναι παρόμοιες –με βάση κάποιους δείκτες- με τα επίπεδα πριν από το Μεγάλο Κραχ και τη φούσκα των dotcoms, η Capital Economics δεν περιμένει ότι οι αμερικανικές μετοχές θα υπο-αποδώσουν την επόμενη δεκαετία, όπως έγινε στα 1930s και στα 2000s.

Capital Economics: Πώς θα είναι ο κόσμος το 2050;-3

10.   Η πανδημία έχει επιταχύνει τις δομικές τάσεις στις αγορές ακινήτων.

Η κρίση αυτή δεν θα οδηγήσει σε μία οριστική έξοδο από τις πόλεις, αλλά θα υπάρξουν αλλαγές. Η αύξηση της εργασίας από το σπίτι θα μειώσει τη ζήτηση για χώρους γραφείων και θα συμπιέσει τα εισοδήματα των επενδυτών μακροπρόθεσμα. Η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει επιταχύνει τις προ-υπάρχουσες τάσεις, με θετικές επιπτώσεις για το λιανεμπόριο και αρνητικές επιπτώσεις για τα βιομηχανικά ακίνητα.

Capital Economics: Πώς θα είναι ο κόσμος το 2050;-4

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News