BUSINESS & FINANCE

Έξτρα μέτρα στήριξης; «Όλα στην ώρα τους»

Πόσο «ανεβαίνει» το κόστος των παρεμβάσεων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μετά την απόφαση για σκληρό lockdown

Έξτρα μέτρα στήριξης; «Όλα στην ώρα τους»

Ανεβαίνει ο «λογαριασμός» της καραντίνας μετά την απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει σκληρό lockdown στην αγορά τουλάχιστον μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Το κόστος των παρεμβάσεων, που θα πρέπει να υλοποιηθούν για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, υπολογίζεται ότι προσαυξάνεται μηνιαίως κατά 10% έως και 20% σε σχέση με τους τελευταίους υπολογισμούς που είχε κάνει το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με την εκτίμηση που έκανε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, το δημοσιονομικό κόστος της καραντίνας φτάνει τα 2,6 – 2,7 δισ. ευρώ, σε μηνιαία βάση. Πριν ανακοινωθεί το καθολικό lock down, η αρχική κοστολόγηση των μέτρων κυμαινόταν κοντά στα 2,4 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το ποσό αυτό ήταν υψηλότερο κατά 750 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τους υπολογισμούς που είχαν γίνει κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού, εξαιτίας των αποφάσεων για στήριξη της οικονομίας με επέκταση των μέτρων ανακούφισης.

Για παράδειγμα, το μηδενικό ενοίκιο για ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο και ο σχεδιασμός δύο νέων κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής, ανέβασαν τον «λογαριασμό» στα 5,9 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Μαρτίου, όταν για το σύνολο της χρονιάς η πρόβλεψη είναι ότι το πακέτο μέτρων θα αγγίξει τα 7,5 δισ. ευρώ. Προφανώς, το ποσό αυτό έχει ήδη ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και το ερώτημα είναι αν θα πλησιάσει ή θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις για εμπλουτισμό του πακέτου και με νέα μέτρα, άλλης μορφής και πιο στοχευμένα. «Όλα στην ώρα τους» ήταν η απάντηση υψηλόβαθμου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, όταν ρωτήθηκε από το moneyreview.gr για το ενδεχόμενο να δούμε και κάποια μέτρα – έκπληξη το επόμενο διάστημα.

Καταρχάς, αυτό που είναι ήδη γνωστό είναι ότι θα ξεκινήσει πρόγραμμα επιδότησης των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών για την κάλυψη ενός μεγάλου μέρους των πάγιων δαπανών που δεν έχουν καλυφθεί από τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις. Στο τραπέζι έχουν πέσει επίσης εισηγήσεις για παράταση και μετά το τέλος Απριλίου της αναστολής καταβολής φορολογικών (π.χ. ΦΠΑ) και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, καθώς και των δόσεων για ρυθμίσεις οφειλών, για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την πανδημία. Εξετάζεται εξάλλου και το ενδεχόμενο να διαγραφεί ένα μεγάλο μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής τόσο των προηγούμενων κύκλων, όσο και των επόμενων. Σενάρια υπάρχουν και για μεγαλύτερη παράταση στην πληρωμή των επιταγών, καθώς η περίοδος χάριτος που έχει δοθεί αφορά όσες επιταγές λήγουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News