Business & Finance Τετάρτη 10/02/2021, 09:15
BUSINESS & FINANCE

ΕΒΕΠ: Στο 50% λειτουργεί η ελληνική οικονομία

ΕΒΕΠ: Στο 50% λειτουργεί η ελληνική οικονομία

Με την εκτίμηση ότι το καθολικό lockdown στην Αττική μειώνει στο 50% τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας, ο πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κορκίδης, εκτιμά ότι τα μέτρα στήριξης ύψους 7,5 δισ. ευρώ δεν επαρκούν και επαναλαμβάνει το αίτημα για στοχευμένη στήριξη των νοικοκυριών που ζουν αποκλειστικά με το εισόδημα από επιχειρηματικές δραστηριότητες. 

«Η εφαρμογή του καθολικού lockdown, τύπου Μαρτίου, σχεδόν μηδενίζει κάθε οικονομική δραστηριότητα στη Περιφέρεια Αττικής και, κατά συνέπεια, περιορίζει τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας, κατά 50%, τουλάχιστον μέχρι τέλος του μήνα», εκτίμησε ο κ. Κορκίδης, σημειώνοντας ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για την πολύ κρίσιμη κατάσταση, που επέβαλε μια δύσκολη απόφαση με μεγάλο κόστος, τόσο για την κοινωνία, όσο και την οικονομία. 

«Πολύ φοβάμαι πως, πλέον, τα μέτρα στήριξης ύψους 7,5 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2021 δεν επαρκούν, καθώς οι μεταλλάξεις της πανδημίας με το τρίτο κύμα, αλλά και οι αργοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο εμβολιασμοί, δεν δικαιολογούν πριν την Άνοιξη, ούτε καν συγκρατημένη αισιοδοξία. Η προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας, δυστυχώς, θα αναχαιτίσει και τη λειτουργία πολλών μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων με χιλιάδες εργαζόμενους», εκτιμά. 

«Αναμένουμε βεβαίως, πρόσθετα έκτακτα μέτρα ανακούφισης, αλλά επίσης κατανοούμε ότι τα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, δεν είναι ούτε ανεξάντλητα, ούτε απεριόριστα. Κατά τα φαινόμενα, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να αναδιαμορφώσει πλέον πολλά, καθώς ο ορίζοντας της πανδημίας προσδιορίζεται πέραν του πρώτου εξαμήνου του έτους. Οι εξελίξεις είναι αδιέξοδες για το εμπόριο και τις υπηρεσίες, όπως για την εστίαση και τον τουρισμό, από την κινητικότητα του οποίου εξαρτώνται πολλές εμπορικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Όσο δεν μπορεί να λειτουργήσει σε ένα πλαίσιο κανονικότητας η αγορά, οι ανακοινώσεις διαρκώς και περισσότερων μέτρων θα είναι αναγκαίες, αλλά δεν θα είναι ποτέ αρκετές για όλους τους πληττόμενους», προσθέτει ο κ. Κορκίδης. 

Και ζητά τα οριζόντια μέτρα στήριξης εφεξής να είναι στοχευμένα και να εστιάζουν περισσότερο στα «επιχειρηματικά νοικοκυριά», που ζουν αποκλειστικά από το εισόδημα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και πλέον βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με ελάχιστα ή μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News