Business & Finance Τρίτη 27/10/2020, 14:42
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΣ

Νέα μεγάλη συμφωνία στον κλάδο επεξεργαστών

Νέα μεγάλη συμφωνία στον κλάδο επεξεργαστών

Σε συμφωνία, ύψους 35 δισ.δολαρίων, προχώρησε η Advanced Micro Devices (AMD) για την εξαγορά της ανταγωνίστριας εταιρείας κατασκευής επεξεργαστών Xilinx, δίδοντας νέα ώθηση στην τάση συγκεντρωτισμού του κλάδου ημιαγωγών, που επιταχύνθηκε στη διάρκεια της πανδημίας. 

ΑMD και Xilinx ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία εξ ολοκλήρου σε μετοχές η οποία επεκτείνει σημαντικά το χαρτοφυλάκιο προϊόντων των δύο εταιρειών και τις ωθεί σε νέες αγορές. Η αμερικανική βιομηχανία ημιαγωγών βρίσκεται εν όψει μίας τεράστιας αναμόρφωσης, η οποία καθοδηγείται από ένα «κύμα» εταιρικών συμφωνιών και την πανδημία του κορωνοϊού η οποία έχει περιορίσει τη ζήτηση για ορισμένους επεξεργαστές. Η συμφωνία της AMD λαμβάνει χώρα λίγες μόλις εβδομάδες μετά την αντίστοιχη συμφωνία του «γίγαντα» κατασκευής τσιπ για γραφικά Nvidia να αγοράσει στην τιμή των 40 δισ.δολλαρίων την Arm Holdings, το βρετανικό όμιλο που σχεδιάζει τσιπ για κινητά με την υποστήριξη της SoftBank, συμφωνία που εάν ευοδωθεί, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη έως σήμερα στη βιομηχανία επεξεργαστών. 

Οι συνθήκες για την AMD είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές σε μία περίοδο που η Intel αντιμετωπίζει δυσκολίες. Και οι δύο εταιρείες έχουν ευνοηθεί από την αύξηση της ζήτησης για laptops και cloud computing καθώς ολοένα και περισσότερα άτομα εργάζονται από το σπίτι. Ωστοσο, η Intel βρίσκεται αντιμέτωπη με προβλήματα που αφορούν την ίδια τη διαδικασία κατασκευής, κάτι, που σύμφωνα με αναλυτές, θα μπορούσε να ευνοήσει ανταγωνιστές όπως η AMD. Η AMD έκλεισε τις δικές της μονάδες κατασκευής επεξεργαστών πριν από μία περίπου δεκαετία και τώρα στηρίζεται σε τρίτους για την κατασκευή των προϊόντων της, όπως την ταιβανέζικη Taiwan Semiconductor Manufacturing, η οποία διαθέτει κάποιες από τις μεγαλυτερες στον κόσμο μονάδες κατασκευής επεξεργαστών.

Η αύξηση δε της μετοχής της AMD κατά 80% στη διάρκεια του τρέχοντος έτους της έδωσε την οικονομική δύναμη να προχωρήσει σε μία κίνηση αντίστοιχη με αυτή της Nvidia, η οποία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει περιπου 21,5 δισ.δολάρια σε μετοχές για να πληρώσει την Ant. Ωστόσο, παρά την αλματώδη άνοδο της τιμής μετοχής της, η ΑΜD υπολείπεται σημαντικα της Intel σε άλλα μέτρα μεγέθους. Για παράδειγμα, η Intel έχει δέκα φορές περισσότερους εργαζόμενους από την AMD και παρουσίασε έσοδα ύψους 71,9 δισ.δολαρίων πέρυσι συγκριτικά με τα 6,7 δισ.δολάρια της ΑMD. Επίσης, η Intel εξακολουθεί να διατηρεί προβάδισμα έναντι της AMD στο μερίδιο αγοράς. 

Μαζί με τη συμφωνία, η AMD ανακοίνωσε και αύξηση κερδών στο τρίτο τρίμηνο, χάρη στη ζήτηση για κονσόλες videogames και επεξεργαστές υπολογιστών εν μέσω της πανδημίας. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 56% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News