Business & Finance Παρασκευή 29/01/2021, 11:57
BUSINESS & FINANCE

Το κάπνισμα επέστρεψε στα lockdowns

Το κάπνισμα επέστρεψε στα lockdowns

Οι πωλήσεις τσιγάρων βρίσκονταν σε πτωτική τροχιά εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ, καθώς το κάπνισμα έπαψε προ πολλού να είναι της μόδας. Και μετά, χτύπησε η πανδημία του κορωνοϊού.

Πριν από την πανδημία, οι πωλήσεις τσιγάρων στις ΗΠΑ υποχωρούσαν με όλο και μεγαλύτερο ρυθμό, ο οποίος έφτασε στο 5,5% το 2019, καθώς οι καπνιστές είτε το έκοβαν ή στρέφονταν σε εναλλακτικές, όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Όμως η πανδημία έδωσε τέλος σε αυτή την πτωτική πορεία. Το 2020, οι πωλήσεις τσιγάρων ήταν σταθερές σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έδειξαν τα στοιχεία της Altria Group.

Ο κόσμος είχε περισσότερες ευκαιρίες να καπνίσει, γιατί περνούσε περισσότερο χρόνο στο σπίτι. Και από την άλλη, είχε περισσότερα χρήματα να δώσει σε τσιγάρα, γιατί ξόδευε λιγότερα για βενζίνη, ταξίδια και αναψυχή, σημείωσε η Altria. Η τάση της εποχής του κορωνοϊού ευνοεί και τις εταιρείες ποτών, αυξάνοντας την κατανάλωση αλκοόλ.

Την ίδια στιγμή, οι αυξημένοι φόροι στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, η απαγόρευση των προϊόντων ατμού με γεύσεις και η σύγχυση σε σχέση με τις επιπτώσεις του ατμίσματος στην υγεία οδήγησαν κάποιους χρήστες να επιστρέψουν στις παραδοσιακές τους συνήθειες.

Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων βρίσκονταν σε άνθηση το φθινόπωρο του 2019, όταν το αμερικανικό Centers for Disease Control and Prevention συνέστησε στους καταναλωτές να μην κάνουν χρήση προϊόντων ατμού, λόγω μίας μυστηριώδους ασθένειας στους πνεύμονες. Η ασθένεια συνδέθηκε τελικά με ουσία στα προϊόντα ατμού μαριχουάνας, όμως το καταναλωτικό κοινό μπερδεύτηκε και δεν επέστρεψε στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. 

Πέρυσι, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι δούλευαν από το σπίτι τους, όπου δεν ισχύουν οι απαγορεύσεις που εφαρμόζονται στα γραφεία για το κάπνισμα, πολλοί παραδέχθηκαν ότι είχαν περισσότερες ευκαιρίες να καπνίσουν και έτσι η κατανάλωση τσιγάρων αυξήθηκε.

«Ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει μία δραστική αλλαγή στην καθημερινή ζωή, φέρνοντας αύξηση του στρες και του άγχους, κάτι το οποίο ίσως να έχει συνεισφέρει στη μικρότερη των προβλέψεων μείωση στις πωλήσεις τσιγάρων», είπε στη Wall Street Journal εκπρόσωπος της αμερικανικής Επιτροπής Τροφίμων και Φαρμάκων FDA.  Όμως, καθώς το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος σοβαρά με Covid-19, «ποτέ δεν υπήρχε καλύτερη ώρα για να κόψει κάποιος το τσιγάρο».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS