Business & Finance Πέμπτη 28/01/2021, 15:34
BUSINESS & FINANCE

Γερμανία: Μόνο για τους κάτω των 65 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca

Γερμανία: Μόνο για τους κάτω των 65 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca

Εντείνονται οι ανησυχίες γύρω από τις ελλείψεις εμβολίων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφότου η Γερμανία συνέστησε τη χρήση του σκευάσματος της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού μόνο σε ηλικίες μικρότερες των 65 ετών.

Η επιτροπή εμβολιασμών της Γερμανίας συνέστησε την έγκριση του εμβολίου μόνο για τα άτομα από 18 έως 64 ετών, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Όπως ανέφερε η επιτροπή, οι πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα άνω των 65 ετών είναι ανεπαρκείς.

Σημειώνεται ότι η εκτίμηση της γερμανικής επιτροπής ανακοινώνεται μία ημέρα πριν από την αναμενόμενη έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca από την ευρωπαϊκή αρχή European Medicines Agency.  Τον περασμένο μήνα, το εμβόλιο της εταιρείας πήρε το πράσινο φως για χρήση σε όλους τους ενήλικες στη Βρετανία.

Βέβαια, τα άτομα άνω των 65 ετών αποτελούν μία κρίσιμη πληθυσμιακή ομάδα για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, με δεδομένο ότι η Covid-19 είναι πιο θανατηφόρος ανάμεσα τους ηλικιωμένους. Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι σύμφωνα με  τις μελέτες της, το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Οι συμμετέχοντες στο τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών του εμβολίου ήταν κυρίως ενήλικες μικρότερων ηλικιών, όμως τα αποτελέσματα των ερευνών μεσαίου σταδίου που είχαν γίνει από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έδειξαν ότι το εμβόλιο είναι καλύτερα ανεκτό ανάμεσα στους πιο ηλικιωμένους και πυροδοτεί την ίδια ανοσολογική ανταπόκριση και στις δύο ηλικιακές ομάδες.

«Η συζήτηση που άνοιξε ήδη από το φθινόπωρο είναι γιατί  η Astrazeneca έχει λιγότερα, όχι χειρότερα, δεδομένα από τις έρευνες για τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες», τόνισε  ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν.

Έκακτη σύσκεψη κυβέρνησης – κρατιδίων για τους εμβολιασμούς

H ομοσπονδιακή και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων έχουν  συμφωνήσει να συναντηθούν προκειμένου να εξετάσουν τις αστοχίες στο πρόγραμμα εμβολιασμού, όπως αναφέρει το Business Insider. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα.

Αρκετοί σοσιαλδημοκράτες πρωθυπουργοί κρατιδίων ζήτησαν πρόσφατα να γίνει μια συνάντηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΕ και των φαρμακευτικών εταιρειών για να συζητηθεί ένα αξιόπιστο σχέδιο εμβολιασμού στην Γερμανία για τους επόμενους μήνες. Την ιδέα ασπάζεται και ο υπουργός Υγείας. 

Η προγραμματιζόμενη συνάντηση δεν θα αφορά (πάντως) στην παράταση του lockdown ή στους κανόνες αντιμετώπισης του κορονοϊού, αλλά αποκλειστικά τον εμβολιασμό. Οι αποφάσεις για νέα μέτρα πιθανότατα θα ληφθούν 9 ή 10 Φεβρουαρίου.  

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News