Business & Finance Πέμπτη 28/01/2021, 10:57
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Πόλεμος στην Ευρώπη για τα εμβόλια

Πόλεμος στην Ευρώπη για τα εμβόλια

Σε πολιτική σύγκρουση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Βρετανίας εξελίσσεται πλέον ο πόλεμος της Κομισιόν με την AstraZeneca για τις καθυστερήσεις τις παραδόσεις των εμβολίων, καθώς οι Βρυξέλλες αρνούνται να δεχθούν τη λογική της φαρμακευτικής εταιρείας, ότι οι Βρετανοί έχουν προτεραιότητα στα εμβόλια που παράγονται από τα εργοστάσιά της στη χώρα τους.

Στον ισχυρισμό του CEO της  AstraZeneca Πασκάλ Σοριότ, ότι οι Βρετανοί έχουν προτεραιότητα στα εμβόλια γιατί έκαναν την παραγγελία τους τρεις μήνες νωρίτερα, η επίτροπος Υγείας της Κομισιόν Στέλλα Κυριακίδη απάντησε χθες:  «Απορρίπτουμε τη λογική του ‘όποιος έρθει πρώτος εξυπηρετείται πρώτος’. Αυτό μπορεί να δουλεύει σε ένα χασάπικο, αλλά όχι σε συμβόλαια και όχι στις προχωρημένες συμφωνίες αγοράς μας».  

Η AstraZeneca εξόργισε τις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όταν προειδοποίησε ότι θα παραδώσει μόνο το 25% των δόσεων που έχει συμφωνήσει το πρώτο τρίμηνο. Η Ε.Ε. επενδύει 336 εκατ. ευρώ στην AstraZeneca, ως αντάλλαγμα για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου της, με τις πρώτες 100 εκατ. δόσεις να αναμένονταν πριν από τον Απρίλιο.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία διαβεβαιώνει τη βρετανική κυβέρνηση –η οποία επέλεξε να μην ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα προμήθειας εμβολίων- ότι θα τηρήσει τη δέσμευσή της για την παράδοση 2 εκατ. δόσεων την εβδομάδα.

Πηγές της βρετανικής κυβέρνησης είπαν στον Guardian ότι μόνο όταν τα εργοστάσια της AstraZeneca στην Οξφόρδη και το Στάφορντσάιρ έχουν παράξει 100 εκατ. δόσεις για το βρετανικό πληθυσμό, θα μπορέσουν να προμηθεύσουν και άλλες χώρες. Η εταιρεία έχει ισχυριστεί ότι το συμβόλαιό της με την Ε.Ε. την αναγκάζει να κάνει μόνο «την καλύτερη προσπάθειά της» να προμηθεύσει τα εμβόλια, αναγνωρίζοντας ότι έχει και άλλες υποχρεώσεις και ότι η διαδικασία της παραγωγής είναι επιρρεπής σε προβλήματα.

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ρίχνει λάδι στη φωτιά, λέγοντας ότι θα ήταν «πολύ κρίμα» εάν η χώρα του είχε ακολουθήσει τις συμβουλές να παραμείνει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα προμήθειας εμβολίων, αντί να στήσει το δικό της σχέδιο.

Σημειώνεται, πάντως, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χορηγήσει την πρώτη δόση του εμβολίου στο 10% του ενήλικου πληθυσμού του και σχεδιάζει να έχει εμβολιάσει όλες τις ευπαθείς ομάδες (15 εκατ. άτομα, συμπεριλαμβανομένων και των ηλικιωμένων άνω των 70 ετών) έως τα μέσα του Φεβρουαρίου. Η Ε.Ε. βρίσκεται στο 2%.

Πόλεμος στην Ευρώπη για τα εμβόλια-1

«Βρισκόμαστε σε μία πανδημία. Χάνουμε ανθρώπους κάθε μέρα. Αυτοί δεν είναι αριθμοί, δεν είναι στατιστικές. Είναι άνθρωποι με οικογένειες και φίλους και συναδέλφους που επηρεάζονται επίσης», δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδη. «Οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι κατασκευαστές των εμβολίων, έχουν ηθικές, κοινωνικές και συμβολαιακές ευθύνες, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν. Η άποψη ότι η εταιρεία δεν είναι υποχρεωμένη να παραδώσει τα εμβόλια γιατί υπογράψαμε συμφωνία που λέει ότι θα κάνει την καλύτερη προσπάθεια δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή».

Η κα Κυριακίδη ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε ρήτρα προτεραιότητας που να λέει ότι οι Βρετανοί πολίτες θα λάβουν πρώτοι τις δόσεις που παράγονται στη χώρα.

Μάλιστα, η Κομισιόν προειδοποιεί την AstraZeneca ότι θα ανακαλύψει τα ψέματα της εταιρείας. «Τα στοιχεία των τελωνείων δεν ψεύδονται. Να είστε σίγουροι ότι θα βρούμε τις πληροφορίες, αυτό είναι σίγουρο», είπε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Καμία εταιρεία δεν θα πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση ότι δεν έχουμε τα μέσα να καταλάβουμε τι συμβαίνει», πρόσθεσε η Κυριακίδη.

Έπειτα από τη συνάντηση που είχε αργά χθες το βράδυ με τον  Σοριότ της AstraZeneca, η επίτροπος έκανε λόγο για «εποικοδομητικές» επαφές, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι λύση δεν έχει βρεθεί ακόμα.

moneyreview.gr, με πληροφορίες από Guardian, BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News